Magazinović predložio: Vraća li se aprilski paket opet u razmatranje?

Fena
Magazinović predložio: Vraća li se aprilski paket opet u razmatranje?
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović je na pres-konferenciji u Sarajevu

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH će u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog amandmana na Ustav BiH.

Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je ovaj set amandmana već poznat javnosti kao „aprilski paket“ amandmana. Dodao je da će ga poslanici iz Kluba SDP-a uputiti u proceduru ovih dana.

"Zašto 'aprilski paket?' Zato što je to jedini paket amandmana na Ustav BiH koji je u proteklih 20 godina usaglašen i podržan od svih - i stranke Milorada Dodika, i Dragana Čovića, i Bakira Izetbegovića, i Branislava Borenovića, i Mirka Šarovića, i Nermina Nikšića i ostalih, ali i čitave međunarodne zajednice", napomenuo je Magazinović.

 Saša Magazinović je na pres-konferenciji u Sarajevu  - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba:  Saša Magazinović na pres-konferenciji u Sarajevu

Po njegovim riječima, oni koji su bili protiv 'aprilskog paketa' „više nisu među živima, u političkom smislu“.

"Možda su neki od aktera i autora 'aprilskog paketa' odustali od onoga šta su tada zagovarali, ali ni oni ne mogu reći da je bilo ko ko predlaže ili podržava ovaj paket izdajnik ili rušitelj bilo koga i bilo čega, između ostalog jer su i oni učestvovali u formulisanju ovih prijedloga", smatra Magazinović.

Podsjetio je da je suština prijedloga „usaglašenog od HDZ-a BiH, SNSD-a, SDS-a, SDA, SDP-a i PDP-a“, prije svega jačanje kapaciteta parlamenta, transformacija uloge Dom naroda, uspostavljanje kataloga vitalnog nacionalnog interesa, definicija raspuštanja parlamenta kada se ne izabere Vijeće ministara.

"Također tu je i uvođenje funkcije predsjednika BiH i potpredsjednika BiH koji se biraju iz parlamenta, čime se stvaraju preduslovi da se i presuda Sejdić-Finci zadovolji; jačanje ovlasti predsjednika i Predsjedništva ali i mogućnost njihove smjene; uvođenje i jačanje funkcije premijera Vijeća ministara; jačanje uloge Vijeća ministara i ministarstava pojedinačno; uvođenje evropskih integracija u Ustav BiH", kazao je Magazinović.

Istaknuo je da na ovaj način priču o ustavnim promjenama vraćaju u parlament, gdje mu je mjesto.

Magazinović je novinarima pokazao i dokument pod nazivom „Ustav Republike BiH“, koji je SDPBiH usvojio i pripremio za puštanje u proceduru u januaru 2018. godine.

 Saša Magazinović je na pres-konferenciji u Sarajevu  - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba:  Saša Magazinović na pres-konferenciji u Sarajevu

"Mogao bi biti danas pušten u proceduru, ali neće. Nije isključeno da će i ovo biti u proceduri ubuduće, ali hajde da prvo testiramo prijedlog koji su pored ostalih pisali ovi koji se danas vrlo glasno sukobljavaju i koji su kreirali situaciju da nam je danas umjesto ANP-a i formiranja Vijeća ministara tema ustavne promjene", naglasio je Magazinović.

Kazao je da smo od razgovora o uspostavi vlasti odjednom došli do teme promjene Ustava.

"To se deslio preko noći. Još jučer smo razgovarali o ANP-u, onda se jedno jutro probudili i ANP više nije tema nego je tema promjena Ustava. Postoje dvije opcije - jedna da je ANP dogovoren pa smo prešli na teža pitanja i druga da se odustalo do ANP-a", naveo je Magazinović.

Po njegovim riječima, ovo je prva parlamentarna većina koja nije uspjela da formira vlast, da uspostavi Vijeće ministara BiH, ali bi već da mijenja Ustav.

"Mi iz SDP-a imamo poruku za njih. Ustav ne mijenja ni Glavno vijeće HNS-a, ni Sabor SNSD-a, ni Kongres SDA. Ustav se jedino može mijenjati u Parlamentarnoj skupštini BiH", poručio je Magazinović.

 Saša Magazinović je na pres-konferenciji u Sarajevu  - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba:  Saša Magazinović na pres-konferenciji u Sarajevu

Dodao je da svi oni znaju procedure za promjenu Ustava, „što znači da svjesno razgovor o Ustavu izmještaju izvan institucija i vode ga kroz medije, pa čak i van granica BiH“.

"Pozivamo ih da zaborave i Beograd i Zagreb i Ankaru, da se vrate u institucije i da svoje prijedloge pretvore u amandmane na Ustav i puste u proceduru u Parlamentu, gdje je jedino mjesto da se razgovara o promjeni Ustava, da o tome diskutujemo i glasamo. Pozivamo i međunarodnu zajednicu da prestanu s praksom ohrabrivanja vaninstitucionalnog djelovanja i da sve pregovore u kojima oni učestvuju iz svojih rezidencija vrate u institucije", kazao je Magazinović.

Ponovio je da je da će SDPBiH „aprilski paket“ amandmana na Ustav BiH uputiti u proceduru, izrazivši nadu da će im biti omogućeno da se o njemu razgovara na jedinom mjestu gdje se o ustavnim promjenama treba razgovarati, a to je Parlamentarna skupština BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije