Lulić: 'Ukoliko pristupanjem HDZ-a sporazumu gradonačelnik odbije odstupiti...'

0
Radiosarajevo.ba
Lulić: 'Ukoliko pristupanjem HDZ-a sporazumu gradonačelnik odbije odstupiti...'
FOTO: Facebook / Ismet Lulić
Zastupnik u Skupštini HNK i predsjednik SDP BiH HNK Ismet Lulić oglasio se putem Facebooka o prijedlogu ove stranke o rotiranju gradonačelnika ovog grada.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"BH Blok u Mostaru, a unutar njega SDP posebno, u izbornu kampanju ušao je obećavajući građanima jasne stvari, među kojima se posebno ističe nekoliko njih. Zbog osmogodišnjeg vakuma uslijed nepostojanja Gradskog vijeća, u kontaktima s građanima istakli su kako im je jako važno da se osigura transparentnost utroška javnih sredstava, te reviziju i kontrolu gradskih financija kako u narednom, tako i u prethodnim periodima.

Obećali smo i govorili građanima, ako budemo imali dobar izborni rezultat, da ćemo učiniti sve, koliko bude je u našoj moći, da uspostavimo takav mehanizam koji će razotkriti i procesuirati sve eventualne kriminalne radnje koje su počinjene zadnjih godina.

Druga dva bitna obećanja su bila da ćemo učiniti sve da se ne bavimo nametnutim temama od strane nacionalnih blokova prebrojavajući krvna zrnca od strane bilo koga, te da ćemo učiniti sve da Mostar krene naprijed tako što ćemo graditi moderan grad na principima međusobnog uvažavanja i zajedničkog života.

Napravili smo takav izborni rezultat u kojem smo kao BH Blok, zahvaljujući povjerenju građana, došli u poziciju da neka od tih obećanja pokušamo ispuniti.

Istina, HDZ i SDA osvojile su dvije trećine mandata u Gradskom vijeću Mostara i samo je njihova krivica i odgovornost zašto se ne mogu ili ne žele dogovoriti o tome kome će od njih pripasti gradonačelnička funkcija.

U političkom prostoru unutar Gradskog vijeća Mostara otvorila se mogućnost da BH Blok zadobije povjerenje dovoljnog broja vijećnika kako bi mogao imati gradonačelnika ili gradonačelnicu koji će pokušati ostvariti obećanja data u izbornom programu BH Bloka i na taj način dati doprinos boljem životu svih Mostarki i Mostaraca.

Od samog početka pregovora oko konstituiranja vlasti u Mostaru govorimo da nas zanima samo jedna funkcija – ona gradonačelnička! Ne zbog hira bilo kojeg pojedinca ili želje za foteljom, već zbog namjere da ispunimo makar dio predizbornih obećanja kako bi dali odgovore koje građani očekuju o radu Gradske uprave zadnjih 12 godina. Ne očekuje valjda neko da će to učiniti SDA i HDZ?

U tom smislu i pokušaj zamjene kandidata za gradonačelnika unutar BH Bloka dogodio se zbog istog razloga, a ne zbog hira o nekoj uzurpaciji gradonačelničke pozicije. Naravno, SDA i HDZ su zajedničkim snagama našli načine da spriječe takav rasplet.

Kada se radi o ponudi SDP-a (a onda i BH Bloka) da napravimo sporazum u kojem će participirati tri dominantna politička bloka u Gradskom vijeću (dva nacionalna i naš građanski) govorimo o zajedničkom preuzimanju odgovornosti za svojevrsnu pat poziciju u kojoj se nalaze i Mostar i svi njegovi građani. Potpuna je besmislica da je taj sporazum uperen protiv bilo koga, pogotovo protiv bilo kojeg naroda ili građanina Mostara.

No, očekivati od SDP-a, ali i BH Bloka, da bez ikakve mogućnosti kontrole rada budućeg gradonačelnika (ali i gradske uprave), utječe na njegov (ne)izbor glasanjem ili neglasanjem samo na osnovu nacionalne pripadnosti i to u situaciji kada SDA i HDZ imaju dvotrećinsku većinu – potpuno je neodgovorno i nelogično i od SDA i HDZ-a.

Upravo iz tog razloga, zanemarujući svu štetu i izbornu krađu koju smo kao BH Blok doživjeli u Mostaru, ponudili smo mogućnost koja bi mogla relaksirati sve ljudske i političke odnose, te omogućiti gotovo konsenzusko donošenje važnih odluka koje će uslijediti i koje trebaju u Mostaru.

Ideja rotacije gradonačelnika putem političkog sporazuma primjenila bi se samo u ovom mandatu i ne vidimo ništa sporno niti protuzakonito u takvom scenariju.

Valja podsjetiti da je upravo dogovorom Dragana Čovića i Milorada Dodika na nivou predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH prihvaćen politički sporazum između SDA, HDZ-a i SNSD-a o nacionalnoj rotaciji na toj funkciji svako četiri godine. Iako se politički ne slažemo s tim, u tome ne vidimo ništa protuzakonito, pogotovo ako takav potez relaksira njihove međusobne odnose. Svjedoci smo da se taj neformalni sporazum već nekoliko izbornih ciklusa primjenjuje upravo uz saglasnost i učešče HDZ-a BiH.

Zbog specifičnih okolnosti u Mostari gotovo isti sporazum (koji bi se primjenio u ovom mandatu) je na gotovo jednak način ponuđen i SDA-u i HDZ-u, ali i svim ostalim političkim subjektima koji participiraju u Gradskom vijeću Mostara.

Mišljenja smo da bismo upravo ovom prilikom, na primjeru Mostara, mogli i trebali pokazati dovoljno političke širine i mudrosti kako urediti političke i međunacionalne odnose u cijeloj zemlji. Smatramo da se to ne može učiniti bez uključivanja građanskih snaga koje predstavlja BH Blok.

Kako to funkcionira između HDZ i SDA najbolje se vidi na primjeru njihovog dvostranog Mostarskog sporazuma kojeg sada ne žele ili ne znaju realizovati. Jer da mogu i hoće da ga realizuju, gradonačelnik bi već bio izabran koalicijskim sporazumom te dvije političke stranke. Posebno ističemo da mi ne možemo nikako zaustaviti ili spriječiti da se HDZ i SDA samostalno dogovore o izboru gradonačelnika u Mostaru.


Sadašnje odbijanje bilo kakvog razgovora o ideji rotacije na poziciji gradonačelnika od strane HDZ-a BiH za nas ne predstavlja ograničenje da ih i dalje pozivamo da se priključe.

Vjerujemo i ostavljamo otvorenu mogućnost da će tokom vremena i u HDZ shvatiti da je ovo jedan od načina kako prevazilaziti 'krizne situacije' i postići kompromis kad je najteže. Upravo zbog toga, inzistiramo da pristupanje ovom dogovoru HDZ-u BiH bude otvoreno koliko je to duže moguće. Logično je da to bude unutar prvih 15 mjeseci nakon izbora prvog gradonačelnika. Ukoliko HDZ BiH kao najjača pojedinačna politička snaga u Gradskom vijeću Grada Mostara odluči pristupiti ovom sporazumu SDP i BH Blok će to prihvatiti.

Ukoliko se kojim slučajem dogodi da pristupanjem HDZ-a BiH ovom sporazumu trenutni gradonačelnik odbije odstupiti i dati ostavku, ovim putem javno poručujemo da će naši vijećnici prvi zajedno s vijećnicima HDZ-a BiH tražiti i dići ruku za njegovu smjenu", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije