Lukić i Adamović nisu krivi za zločine u Ključu

Radiosarajevo.ba
Lukić i Adamović nisu krivi za zločine u Ključu
Prvostepenom presudom Suda BiH Boško Lukić i Marko Adamović oslobođeni su krivice za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Ključ. 
 
Predsjedavajuća Sudskog vijeća Suda BiH Jasmina Kosović  kazala je da je nesporno da su se zločini nad nesrpskim stanovništvom u Ključu desili, ali Tužilaštvo BiH "nije pružilo 
nijedan dokaz da su optuženi Lukić i Adamović učestvovali u njima". 
 

"Svi dokazi ukazuju da su u općini Ključ učinjeni najteži i masovni zločini nad civilima prilikom upada srpskih policajaca i vojnika u sela Prhovo, Crljeni, Hasići i drugi, ali analizom dokaza Vijeće ne nalazi da su optuženi izvršili bilo koje krivično djelo ili učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu", kazala je Kosović. 
 
Tužilaštvo BiH Adamovića i Lukića tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu vršenjem zločina nad nesrpskim stanovništvom na području Ključa. 
 
Po navodima optužnice Lukić je bio komandant štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Adamović zamjenik komandanta Ključkog bataljona TO-a općine Ključ i komandant Komande odbrane grada. 
 
Nepravosnažnom presudom Lukić je pušten iz pritvora u kojem je bio od marta 2008., a Adamoviću su ukinute mjere zabrane i vraćeni dokumenti. 
 
Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, prenosi BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije