Lukač: Teška materijalna situacija je ozbiljna prijetnja sigurnosti građana

Radiosarajevo.ba
Lukač: Teška materijalna situacija je ozbiljna prijetnja sigurnosti građana
/ Foto: Radiosarajevo.ba

Federalna uprava policije u saradnji sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine jučer je uhapsila B.H. iz Zavidovića zbog slanja anonimnog pisma u kojem je prijetio napadom na institucije BiH.

Podsjetimo, prijetnje domaćim i međunarodnim institucijama upućene su u anonimnom pismu koje je pristiglo u redakciju Informativnog programa javnog RTV servisa.

Danas je u prostorijama FUP-a održana konferencija za medije povodom ovog slučaja, na kojoj su otkriveni detalji provedene istrage.

Glavni inspektor FUP-a Dragan Lukač istakao je kako u ovom slučaju nije riječ o organizovanom kriminalu, te da je riječ o individualnom činu osobe sa područja općine Zavidovići, te da nisu pronađena sredstva ili predmeti kojim bi prijetnja bila izvršena. Dodao je i da je riječ o radniku lokalne tvornice namještaja, čije je socijalno i materijalno stanje izuzetno teško.

"Raščistili smo stvar"

„Riječ je o individualnom činu izazvanom nezadovoljstvom stanjem u društvu. Račistili smo stvar sa njim, on je priznao izvršenje, u pretresu su pronađeni svi dokazi. Počinilac je lišen slobode i u toku današnjeg dana biće predat tužitelju, a o daljem statusu će odlučivati Tužilaštvo i Sud BiH“, izjavio je Lukač.

On je dodao i da je socijalno stanje u društvu ozbiljan sigurnosni problem, te apelovao na državne subjekte i organe vlasti da poduzmu hitne mjere na saniranju ekonomskog stanja u zemlji.

„Poruka građanima u ovom slučaju je da se nasilnim putem ne mogu mijenjati stvari“ rekao je Lukač ističući da se građani ne trebaju opredjeljivati na takav čin.

Federalni ministar policije Predrag Kurteš pohvalio je rad policije i Tužilaštva u ovom slučaju, te podcrtao da je prijetnja u rekordnom vremenu rasvijetljena, te je najavio skorije akcije policije u spriječavanju organizovanog kriminala u cilju zaštite građana Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije