Lukač smijenjen sa funkcije pomoćnika direktora SIPA-e

Radiosarajevo.ba
Lukač smijenjen sa funkcije pomoćnika direktora SIPA-e

Dragan Lukač od četvrtka 10. septembra više nije na mjestu pomoćnika direktora SIPA-e. Mirko Lujić rasporedio ga je na rukovodeće mjesto u Odjelu za zaštitu državnih objekata i osoba. Na njegovo mjesto, prema informacijama do kojih je došla Federalna televizija, dolazi Anđelko Hrgić.

Dragan Lukač će prema odluci Mirka Lujića od sada upravljati policajcima koji čuvaju ambasade, državne objekte i političare.

Ovim potezom, Lukač je udaljen sa svih bitnih poslova u vezi s korupcijom i kriminalom. Upravo je Lukač sa svojim ljudima prikupio svu dokumentaciju o kriminalu Milorada Dodika i predao je Tužilaštvu BiH.

Mirko Lujić ga je tada prvo pokušao smijeniti s mjesta pomoćnika uz pomoć Vijeća ministara BiH i Špirića, no kada su shvatili da Vijeće ministara nema te ovlasti, formirali su unutarnju kontrolu koja je odmah istražila kompletan slučaj, ali nisu uspjeli ništa nezakonito pronaći u Lukačevom radu.

A zbog ponašanja i radnji koje je direktor SIPA-e poduzimao i Lukač podnosi unutarnjoj kontroli zahtjev za pokretanje unutarnje istrage u skladu sa zakonom o policijskim službenicima. Međutim, taj slučaj do danas nije procesuiran.

Draganu Lukaču istekao je mandat pomoćnika i iako je imao po zakonu mogućnost na još jedan mandat, direktor Lujić koristi ovlasti koje mu je dao Parlament BiH.

Na Lukačevo mjesto sjeda Anđelko Hrgić, poznat kao predsjednik Komisije za zapošljavanje ljudi u SIPA-i. Prije mjesec Federalna televizija objavila je priču u kojoj je otkrila kako je upravo Hrgić, između ostalih, u SIPA-u doveo Zorana Savića, nekadašnjeg pripradnik Crvenih beretki koji je čuvao Karadžića te Milenka Pejovića, pratioca Nikole Špirića, koji se nalazi na spisku Komisije za Srebrenicu kao eventualni učesnik genocida.

Na Facebooku je formirana grupa za podršku Draganu Lukaču

Vezano:
Disciplinska komisija SIPA-e oslobodila Dragana Lukača svih optužbi
SIPA: Lujić tražio Lukačevu smjenu

rtvfbih/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije