Lukač: Policija RS-a može zaštititi Dodika, u FBiH širi se teroristički pokret

Radiosarajevo.ba
Lukač: Policija RS-a može zaštititi Dodika, u FBiH širi se teroristički pokret
/ Foto: Anadolija
Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač poručio je da policija manjeg bh. entiteta može zaštititi predsjednika Milorada Dodika od bilo koga, te da radi na njegovom obezbjeđenju u skladu sa svim propisima.

"Što se tiče mogućnosti ugrožavanja predsjednika, uvijek postoje takve informacije, kao i prema svim predsjednicima država i republika, ali mi smo apsolutno sigurni da ga možemo zaštititi od svih vrsta ugrožavanja, s bilo koje strane", ističe Lukač u intervjuu za Srnu.

Lukač ocjenjuje da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da bi predsjednik RS-a mogao završiti kao Moamer  el-Gadafii ili Saddam Hussein - "neprimjerena i da nema veze sa stvarnošću".

"Mislim da je Bakir Izetbegović napravio 'autogol' poredeći predsjednika Dodika i Gadafiija, koji je završio na jedan brutalan način. Siguran sam da se to, ni u kom slučaju, ne može desiti predsjedniku RS-a. Pokušaj unošenja takvog straha među srpski narod je apsolutno neprimjeren i sigurno neće proći", navodi Lukač.

Ministar Lukač nije želio komentarisati najave ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da bi Dodik mogao biti uhapšen ukoliko se ne odazove pozivu na saslušanje u Tužilaštvu BiH, ističući da u zadnje vrijeme Mektić priča mnogo toga što ne bi trebalo da bude posao tog ministarstva.

"Tužilaštva i policija, mislim tu i na SIPA-u, imaju svoje nadležnosti. Ne bih htio da komentarišem njegove navode, jer nema potrebe da se miješam u posao drugih institucija. Nikad to nisam radio i nemam namjeru ni u buduće", napominje Lukač.

Lukač navodi da sve sigurnosne agencije u BiH moraju da sarađuju, pogotovo kada je riječ o borbi protiv terorizma, i upozorava da se u Federaciji BiH širi pokret koji je svuda u svijetu i Evropi participiran kao teroristički.

"Ukoliko se zajednički na tome ne bude radilo, BiH može imati mnogo većih problema sa pripadnicima vehabijskog pokreta koji su uglavnom bili izvršioci terorističkih akata. Već postoje podaci da se više od 100 ljudi vratilo sa sirijskog ratišta u BiH. Riječ je upravo o pripadnicima vehabijskog pokreta koji su regrutovani u BiH u raznim paradžematima", precizira Lukač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije