Lukač pisao strancima: Poslao pisma na 37 adresa i zatražio zaštitu

Radiosarajevo.ba
Lukač pisao strancima: Poslao pisma na 37 adresa i zatražio zaštitu
Vijesti.ba / Dragan Lukač

Ministar unutrašnjih poslova RS uputio pismo na 37 adresa stranih ambasada i međunarodnih institucija u BiH u kojem ih poziva da se "suzdrže od ishitrenih saopštenja", javlja Žurnal.info.

Lukač je pismo uputio na adrese ambasada u Bosni i Hercegovini, a zatražio je podršku od stranaca za policijske aktivnosti koje su provedene nedavno, a koje se provode protiv Davora Dragičevića i grupe "Pravda za Davida".

"Pozivam predstavnike međunarodne zajednice u BiH da ostanu u službi pružanja podrške osiguranju trajnog mira u BiH i izgradnji stabilne, sigurne i demokratske zemlje, odnosno u službi ostvarivanja bezbijednosti i vladavine prava u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, da se uzdrže od ishitrenih saopštenja, te da ne pozivaju na uzdržavanje od provođenja zakona, već na poštovanja i sprovođenje istih", napisao je Lukač nakon što su brojni međunarodni zvaničnici osudili akciju MUP-a Republike Srpske.

"Izuzetno cijenim činjenicu što se dešavanja u Banjaluci prate, ali istovremeno naglašavam da je potrebno objektivno, profesionalno i nepristrasno se oglašavati ovim povodom, a posebno imajući u vidu činjenicu da svi, uključujući i medije, treba da budu u službi vladavine prava, napisao je Lukač u pismu koje je poslao na 37 adresa, a među njima su ambasade Austrije, Bugarske, Kine, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Japana, SAD-a, Rusije, Makedonije, Norveške, Rumunije, Švicarske, Turske, Slovačke, Velike Britanije, Srbije, Hrvatske...

"Stalna i neargumentovana prozivanja Ministarstva i njegovih pripadnika, dovode do potrebe zaštite ličnog, ali i integriteta Ministarstva u cjelini, te su zbog toga nadležnom tužilaštvu podnesene odgovarajuće prijave", poručio je Lukač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije