Luigi Soreca u Banjoj Luci: Hajde da zajedno izgradimo bolju budućnost. Sada je pravo vrijeme

2
Radiosarajevo.ba
Luigi Soreca u Banjoj Luci: Hajde da zajedno izgradimo bolju budućnost. Sada je pravo vrijeme
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Luigi Soreca

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Luigi Soreca, u četvrtak, 17. oktobra je bio u posjeti Banjoj Luci.

"Pozdrav sa historijskog Kastela u prelijepoj Banjoj Luci. Zadovoljstvo je po prvi puta posjetiti ovaj grad. Nužno je da svi dijelovi Bosne i Hercegovine daju svoj doprinos na evropskom putu. U Banjoj Luci sam se susreo s sa predstavnicima vlasti i opozicije RS-a, kao i civilnog društva i medija. Radujem se daljim razgovorima u RS-u, kao i širom zemlje, o ubrzanju napretka ka članstvu.

Članstvo u Evropskoj uniji je i dalje najbolja garancija bolje budućnosti BiH. Istina je da većina građana ove zemlje, uključujući i RS, želi evropsku budućnost.

Sjajna vijest za omiljenog Zmaja: Bajraktarević ušao u 10 najskupljih nogometaša Bosne i Hercegovine

Sjajna vijest za omiljenog Zmaja: Bajraktarević ušao u 10 najskupljih nogometaša Bosne i Hercegovine

Evropski put donosi brojne prednosti, uključujući veće ekonomske prilike, snažniju borbu protiv korupcije i vladavinu prava, više standarde životne sredine, i najvažnije od svega, veću sigurnost i stabilnost.

Bosna i Hercegovina već uživa niz prednosti bliske saradnje sa Evropskom unijom, uključujući učešće u programima EU-a, kao što je Erasmus+ za razmjenu u obrazovanju, Horizon Europe za istraživanje i inovacije, Kreativna Evropa za umjetnost i kulturu, Digitalna Evropa i EU4Health.

Luigi Soreca: 'Europska unija čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu'

Luigi Soreca: 'Europska unija čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu'

Kako smo se nedavno podsjetili tokom tragičnih poplava, Bosna i Hercegovina je i članica mehanizma solidarnosti EU-a u vrijeme kriza, odnosno, Mehanizma civilne zaštite EU-a. Cilj nam je produbiti našu saradnju, uključujući kroz Plan rasta, koji će ojačati ekonomsko integrisanje Bosne i Hercegovine u jedinstveno evropsko tržište i zajedničko regionalno tržište.

Ali za dalji razvoj našeg odnosa, potrebna nam je politička volja svih zainteresovanih strana. Tu sam na Kastelu, obnovljenom zahvaljujući ulaganju Evropske unije u vrijednosti od 3,6 miliona eura. EU i njene države članice su dosljedno vjerni prijatelji ovdašnjim građanima. Daleko smo najveći partner ove zemlje, uključujući oblasti preduzetništva, infrastrukture, digitalizacije, energetske tranzicije, poljoprivrede, kvaliteta vode, obrazovanja, zdravstva i još mnogo toga.

Narednih nekoliko sedmica će biti presudno za vraćanje Bosne i Hercegovine na njen evropski put. Pozivam političke lidere u RS-u, kao i širom Bosne i Hercegovine da iskoriste priliku koja im se nudi, kao i građane, da se njihov glas čuje.

Zajedno želimo da idemo naprijed, a ne nazad. EU je uz vas da podrži pozitivno političko okruženje, dijalog i kompromis, ali ćemo se isto tako odlučno suprotstaviti nazadovanju i potezima koji stvaraju podjele. Hajde da zajedno izgradimo bolju budućnost. Sada je pravo vrijeme", poručio je Soreca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije