Lučić i Golić vrijeđali novinarku

Radiosarajevo.ba
Lučić i Golić vrijeđali novinarku

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su najoštriji protest  Zdravku Lučiću i Bajri Goliću, profesorima Pravnog fakulteta u Sarajevu, zbog verbalnih napada na novinarku Nerminu Šunj iz on-line magazina 'Žurnal'

Incident se dogodio danas u kafeu 'Manhattan' u Sarajevu, gdje je novinarka Šunj imala zakazan intervju sa profesorom Lučićem. 

Prije nego što je uspjela započeti intervju, Lučić i Golić su novinarku izvrijeđali, prijetili joj fizičkom silom, upućivali neprimjerene ocjene na račun njenog morala i morala drugih novinara i novinarki.... U pripitom stanju, profesori su prisilili novinarku da napusti sastanak i odustane od intervjua, iako je sve unaprijed bilo službeno dogovoreno. 

Kako se navodi u saopćenju Udruženja,
profesorima  Zdravku  Lučiću  i Bajri  Goliću ni suspenzija iz nastavnog procesa na Pravnom fakultetu u Sarajevu, ni ozbiljne optužbe za seksualno iskorištavanje studentica iz Tuzle nisu dovoljno snažni moralno - pravni činovi da bi se upristojili, počeli normalno i civilizirano ponašati u javnoj komunikaciji. 

Današnji napad na novinarku Nerminu Šunj zahtjeva od vođstva Pravnog fakulteta u Sarajevu i njegovog Etičkog komiteta ozbiljnu analizu učinkovitosti njihove ranije odluke u vezi sa profesorima Lučićem i Golićem, te razmatranje i ovog  incidenta čiji su oni sudionici i kojim nastavljaju rušiti ugled ove visokoškolske ustanove i degradirati profesorsko zvanje, navodi se između ostalog u saopćenju Udruženja/udruge "BH novinari".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije