Lučić i Durmišević: Nismo iskorištavali studentice

Radiosarajevo.ba
Lučić i Durmišević: Nismo iskorištavali studentice

Iako je malo ko vjerovao u to, optužnica protiv profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu zbog seksualnog iskorištavanja studentica zaista je podignuta, a oni su se na prvom ročištu izjasnili da nisu krivu.

Zdravko Lučić, koji je ranije odlukom Etičkog komiteta suspendiran, i Enes Durmišević, u ponedjeljak su pred Općinskim sudom u Tuzli i zvanično saslušali optužbe da su seksualno iskorištavala studentice isturenog odjeljenja Pravnog fakulteta u Tuzli, zauzvrat upisujući prolazne ocjene.

Iskazi svjedokinja: Kako su ocjenjivali Lučić i Golić

Prije izjašnjenja optuženi profesor Zdravko Lučić već je pokazivao nervozu i zabrinutost. Na izjašnjenje o krivici Lučić je stigao u društvu svog advokata, dok je profesor Enes Durmišević, koji je također optužen za zloupotrebu položaja, došao bez advokata, javlja Federalna televizija.

Zdravko Lučić

Seks-afera Pravni fakultet, prosto kazano, traje godinama. Od medijskih sadržaja, preko maratonskog pravnog postupka protiv vozača u Vladi Tuzlanskog kantona, Jasmina Mašića, koji je osuđen za navođenje na prostituciju. Apsurdno je bilo da je iz presuda Mašiću bilo bjelodano da su profesori, preko Mašića, iskorištavali studentice, a da nisu pravno procesuirani.

Prvobitno su bili sumnjičeni Lučić, te Bajro Golić i Fuad Saltaga, a obojica su preminuli. Odlukom Etičkog komiteta Univerziteta Sarajevo u junu 2011., suspendiran je iSanjin Omanović, koji nije optužen.

Senat potvrdio: Suspendirani profesori zbog seks-afere

Presuda Mašiću pojavila se u javnosti kada je portal Radiosarajevo.ba otkrio detalje iz presude, prema kojoj je jasno šta su radili Lučić, Golić i Omanović, iako pravno ta presuda nema važnosti za njih trojicu.

Enes Durmišević

Prema optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Lučić se tereti da je 2003., a potom 2006. godine iskoristio svoj službeni položaj i za nekoliko studentica Pravnog fakulteta Sarajevo, odjeljenje u Tuzli, upisao pozitivne ocjene u indeks, iako je bio svjestan da one nisu pristupile polaganju ispita.

Prema optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Enes Durmišević je 2006. godine zloupotrijebio položaj. „Iskoristio je svoj službeni položaj i naveo jednu studenticu na seksualni odnos, znajući pri tome da je ona u zavisnosti prema njemu kao profesoru, a nakon toga je upisao pozitivnu ocjenu iz predmeta koji je predavao na prvoj godini, iako je znao da nije pristupila polaganju ispita“, navodi portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije