Lovac na oluje iz BiH objavio vremensku prognozu za april

Radiosarajevo.ba
Lovac na oluje iz BiH objavio vremensku prognozu za april
Foto: Facebook / Enes Džafić

Enes Džafić, član prve bh. zajednice lovaca na oluje - Bosnia Storm Chasers - objavio je vremensku prognozu za april.

Kako je Džafić kazao u poruci za portal Radiosarajevo.ba, april će u većem dijelu Europe biti vlažniji od prosjeka, naročito na zapadu Europe.

Prvi lovci na oluje u BiH: Mladići zaljubljeni u munje i tornada

Dvojica entuzijasta su se udružila i osnovala prvu bosanskohercegovačku zajednicu lovaca na oluje, a tako su joj dali i naziv - Bosnia Storm Chasers. Ovu interesantnu zajednicu su osnovali Kristijan Vujčić iz Prijedora i Nedim Sladić iz Sarajeva, s tim da je inicijativa bila Kristijanova.

Na Balkanu se očekuju učestale ciklogeneze đenevskog zaliva. Dodajmo da je ciklogeneza proces stvaranja polja niskog tlaka zraka tj. ciklona. Također se odnosi i na prvo pojavljivanje polja niskog tlaka zraka.

Sinoptika pokazuje da ce viši tlak otići na istok prema Crnom Moru, dodaje Džafić i nastavlja:

"Jugoistok Europe će biti suhlji za razliku od zapadnog dijela Europe gdje će nam se isticati razdoblje promjenljivog vremena sa češćim susretom sa sredozemnim ciklonom. Tlak će biti prosječne vrijednosti ili malo niži, najprije na zapadnom Balkanu. 

Što se tiče zapadne Europe, ona će biti u niskom polju tlaka tako da će biti kišnih dana, a količina će se mjeriti daleko iznad srednje vrijednosti", naveo je Džafić.

Evo i šta najavljuje Accuweather:

Prognoza za april - undefined

Foto: AccuWeather: Prognoza za april

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije