Loto groznica u bh. gradu: Općina traži otkrivanje identiteta dobitnika 3,1 miliona KM

Novosti.rs
Loto groznica u bh. gradu: Općina traži otkrivanje identiteta dobitnika 3,1 miliona KM
Foto: Wikipedia / Prnjavor

Loto groznica se još nije ni stišala u Prnjavoru, od 20. septembra kada je poput bombe odjeknula vijest da je sretni dobitnik loto premije vrijedne čak 1,65 miliona eura (3,18 miliona maraka) uplatio tiket u ovom gradu.

Beogradske "Novosti" saznaju da je općinski vrh Prnjavora odlučan u zahtjevu da se toj lokalnoj zajednici na ime poreza za glavni dobitak i uplaćenog tiketa na njenom području, isplati gotovo 500.000 eura, odnosno milion KM!

U suprotnom, saznaju Novosti, Općina Prnjavor će, uz alarmiranje tužilaštva i policije, potegnuti krivične prijave protiv Lutrije RS-a koja je organizator igre na sreću zajedno sa Lutrijom Srbije.

Cilj je da se izbjegne da i po sedmi put, koliko je do sada bilo glavnih dobitaka u RS-u, milionske pare na nezakonit i volšeban način ne bi "odlepršale" iz manjeg bh. entiteta.

Lutrije Srbije i RS-a već 14. godinu zajedno priređuju igru na sreću - loto. Kada su u septembru ozvaničile da je dobitni listić uplaćen u Prnjavoru, prema načelniku te opštine Darku Tomašu, jasno je kome po zakonu RS pripada i prihod od poreza.

"Dobitak u Prnjavoru iz 75. kola iznosio je 3,182.726 KM, a 30 odsto poreza na taj dobitak je 954.818 KM. To je iznos koji po važećem zakonu pripada našoj općini", kategoričan je Tomaš.

Tomaš ističe da se u članu 22. stav 4 navodi: "Dobitak 'sedmica' i 'sedmica plus' isplaćuju se u sedištu priređivača." Dakle, svaki priređivač na svojoj teritoriji.

"Lutrija RS je po zakonu od 20. septembra imala rok od mjesec dana da dobitniku isplati dobitak, a nakon toga isto toliko da podnese poresku prijavu, po kojoj bi Općini Prnjavor trebalo da bude isplaćen porez od 954.818 KM", navodi Tomaš.

"Novosti" saznaju da su u "Lutriji RS" bukvalno bili začuđeni i zgranuti kada je na njihova vrata zakucala delegacija Prnjavora. Jer, nijedan do sada od ukupno šest dobitnica lokalnih zajednica iz RS-a, ni marke nije dobila prihoda od poreza na glavni dobitak.

Misteriozni dobitnik "sedmice" u Prnjavoru još nije izašao iz ilegale. Gotovo dva mjeseca on je skriven od očiju javnosti, a spekulisalo se da milionsku nagradu, zapravo, "niko nije ni dobio". Međutim, Državna lutrija Srbije i Lutrija RS-a zvanično su saopštile da je za 75. kolo glavni dobitak dobio sretnik, koji je uplatio kombinaciju u Prnjavoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije