Lokalni izbori 2024: Zatvorena biračka mjesta u Fojnici, Kiseljaku, Kreševu i Konjicu

0
Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori 2024: Zatvorena biračka mjesta u Fojnici, Kiseljaku, Kreševu i Konjicu
Foto: Fena / Izbori u Fojnici

U nedjelju, 20. oktobra, u 19 sati zatvorena su biračka mjesta u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu.

Na području navedenih općina, u subotu 19. oktobra, ujutro u 7 sati počela je izborna šutnja i trajala je do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 20. oktobra, u 19 sati.

Odgođeni izbori su se proveli na 118 biračkih mjesta u navedenim općinama od čega je 16 mobilnih timova, a pravo glasa imalo je 54.379 registriranih birača.

Epilog nereda u Mostaru: Veliki broj povrijeđenih u bolnici

Epilog nereda u Mostaru: Veliki broj povrijeđenih u bolnici

Centralna izborna komisija BiH je imenovala osam koordinatora u ime Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za koordiniranje i nadgledanje odgođenih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Fojnica, Kiseljak, Kreševo.

U vezi s održavanjem odgođenih izbora u Fojnici, usvojena je Instrukcija o dodatnoj zaštiti glasačkih listića koja predviđa korištenje dodatnog štambilja na glasačkim listićima s oznakom “odgođeni izbori”. Ovu dodatnu mjeru Centralna izborna komisija uvodi jer su glasački listići već bili kod biračkih odbora, ali bez bilo kakve sumnje da je došlo do kompromitiranja izbornog materijala.

Zbog ozbiljnih posljedica poplava u nekim dijelovima Konjica, tri biračka mjesta (Jasenik, Džanići i Višnjevice) premještena su u Srednju školu Konjic kako bi evakuirani građani mogli ostvariti svoje biračko pravo. 

Izvještaji o izlaznosti, ali i prvi rezultati izbora, očekuju se kasnije u toku noći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije