Logoraši oštro reagirali za promociju knjige osuđenog ratnog zločinca u Mostaru: Posijano sjeme zla

12
Radiosarajevo.ba
Logoraši oštro reagirali za promociju knjige osuđenog ratnog zločinca u Mostaru: Posijano sjeme zla
Foto: Privatni album / Mostarski logoraši

Nakon Zagreba, osuđeni razni zločinac Valentin Ćorić večeras, 16. februara, će i u Mostaru promovirati knjigu pod naslovom "In vino libertas, autobiografski zapisi iz Haaga", objavljeno je danas u bh. medijima.

Tim povodom reagiralo je Udruženje logoraša Mostar.

"DOBRO DOŠLI U KONAČIŠTE" - to bi mogla biti poruka na početku knjige ratnog zločinca i presuđenog HVO zvaničnik tzv. HRHB za udruženi zločinački poduhvat- UZP" navodi se u saopćenju dostavljenom portalu Radiosarajevo.ba, a kojeg potpisuje Emir Hajdarović, predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Tako su, navode iz Udruženja, popularno nazivali logore u kojima su mučili i ubijale logoraše zbog dvije stvari i to:

"Zato što su druge vjeroispovjesti većinom muslimani ili zato što vole Bosnu i Hercegovinu zajedničku domovinu svih njenih naroda i nisu bili muslimani. Kroz kazamate u kojima je bio gospodar života i smrti ljudski odron Valentin Ćorić je prošlo preko 20.000 logoraša na čije živote su ta Valentinova konačišta ostavila trajne posljediice i u smrt otjerala veliki broj njih pa čak i cijele porodice".

Jutarnji list oštro kritizira promociju zločinca u Zagrebu: "I Kordića proglašavaju korak do sveca"

Jutarnji list oštro kritizira promociju zločinca u Zagrebu: "I Kordića proglašavaju korak do sveca"

Koliko je zlo u ovom "pokajniku"  - navode dalje - pokazuje njegova mostarska promocija knjige u kojoj on opisuje svoj boravak u hotelskim prostorijama Haškog tribunaal, a da pri tom ne spominje na koji se način lažno pokajao kako bi bio pušten na prijevremenu slobodu.

"Godinama ukazujemo na pogubnost njegovanja politike koja je presuđena u Hagu i za koju ni šest godina nakon izricanja presude ne prestaje negiranje iste od strane političkog vrha Republike Hrvatske i sljedbenika UZP politike u Bosni i Hercegovini oslikane u liku Dragana Čovića", kaže se u saopćenju.

Zatvaranja očiju od strane pravosudnih organa i Tužilaštva u Bosni i Hercegovini i danas "hrani to sjeme zla".

"Samo je pitanje kada će isto proklijati i nastaviti utrtim stopama Franje Tuđmana, Mate Bobana, Gojka Šuška i presuđene 'Šestorke'. Svakodnevno ponavljanje laži i negiranje zločina počinjenog od strane HVO-a povećava opanost od ponovnog oživljavanja presuđene ideje, a o tome bi trebali da vode računa svi oni probosanski "moćnici" koji se danas ogrću zastavom i zaklinju u vjernost ovoj našoj prelijepoj domovini. Današnja promocija nije pokajanje nad učinjenim nego žal za onim što nisu uspjeli dovršiti tj. etnički očistiti prostor, protjerati, ubiti opljačkati, raseliti i kako njihov tvorac moderne Hrvatske kaže 'humano preseliti'", naveli su iz Udruženja logoraša Mostar, te zaključili:

"Ono što im hoćemo poručiti je, da što su jednom propustili nikad više im se neće vratiti i nikad više neće imati priliku da ponove ono što su radili devedesetih godina prošlog vijeka".  

Moralni sunovrat Milića

Podsjetimo, zagrebačka promocija izazvala je, također, mnoštvo reakcija. Ovu promociju obilježio je dolazak osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, te izjave Gorana Milića koji je baš tu uzviknuo: "Neka živi Herceg-Bosna".

Moralni sunovrat Gorana Milića | Na promociji knjige zločinca Ćorića uzviknuo: Živjela Herceg-Bosna

Moralni sunovrat Gorana Milića | Na promociji knjige zločinca Ćorića uzviknuo: Živjela Herceg-Bosna

"Naravno da sam došao ovdje, jer je njemu sada istekla dozvola, odnosno zabrana objavljivanja. Zato sam došao ovdje, vidjeti ko je i šta je i kupiti tu knjigu. Apsolutno nisam raspoložen da politiziram. Neka živi Herceg-Bosna u svojoj televiziji. Neka živi ko god hoće i kako hoće. Vale Ćorić je moj obiteljski prijatelj. To ću uvijek poštovati, i tu ću stati", naveo je Milić tom prilikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije