Logoraši iz Mostara ogorčeni zbog Tutine slobode

Radiosarajevo.ba
Logoraši iz Mostara ogorčeni zbog Tutine slobode

Vijest o puštanju na slobodu osuđenog ratnog zločinca Mladena Naletilića Tute, koju su objavili italijanski mediji, izazvala je ogorčenje preživjelih logoraša iz Hercegovine.

Iz Udruženja logoraša Mostara poručuju da je odluka o puštanju na slobodu ratnog zapovjednika Kažnjeničke bojne Hrvatskoj vijeća obrane (HVO) prava sramota.

„Ni ovdje se, očito, nije obratila pažnja na to kakva su djela počinjena, odnosno, za kakve je zločine donesena presuda. Nedopustivo je da se u takvim slučajevima koristi taj princip 'odslužene dvije trećine kazne'. Samo se nadam da ovo neće pokolebati logoraše da odustanu od svojih tužbi“, kazao je za agenciju Anadolija predsjednik Udruženja logoraša Mostara Tarik Tanović.

Talijanski list La Repubblica objavio je da će Mladen Naletilić, kojeg je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u Hercegovini, iz rimskog zatvora Rebibbia uskoro biti izručen Hrvatskoj.La Republica pojašnjava da je osuđenik od aprila 1993. do marta 1994. bio „zapovjednik specijalizirane jedinice hrvatske vojske koji se okaljao užasnim ratnim zločinima zbog kojih je uhapšen 1997. zajedno sa svojim zamjenikom“.

Tutu je Haški sud 2003. proglasio krivim za za bezobzirna razaranja, mučenja i progon civila Bošnjaka Mostara, te sela u okolini Jablanice 1993. godine. Naletilić je izdržavao kaznu u rimskom zatvoru, gdje je iz Haga prebačen 2008. Kako navodi talijanski list, kazna mu je smanjena iz zdravstvenih razloga.

Tutu će Hrvatskoj izručiti agenti policije Ureda za imigraciju jer, osim što je osuđeni ratni zločinac, ima i kriminalni profil.

Mladen Naletilić Tuta i njegov zamjenik u vrijeme rata u BiH, Vinko Martinović Štela,  osuđeni su pred Haškim sudom zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u istom predmetu. Štela je dobio 18 godina, a u januaru prošle godine pušten je iz talijanskog zatvora, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

I Štela i Tuta su još uvijek pod sumjom ili su protiv njih dignute optužnice na sudovima u Hrvatskoj zbog teških kriminalnih djela poput otmica i ubojstava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije