Logor Keraterm: Odata počast ubijenim Bošnjacima i Hrvatima

Radiosarajevo.ba
Logor Keraterm: Odata počast ubijenim Bošnjacima i Hrvatima

Preživjeli logoraši i članovi porodica ubijenih u logoru Keraterm kod Prijedora danas su posjetili prostor bivšeg zatočeničkog kampa u znak sjećanja na masakr koji je nad logorašima Keraterma izvršen na današnji dan prije tačno 21 godinu, javio je novinar agencije Anadolija.

Predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92″  Mirsad Duratović podsjetio je u izjavi za agenciju Anadolija da je u takozvanoj sobi logora ukupno ubijen 371 prijedorski Bošnjak i Hrvat, od čega njih 121 u noći 24. Jula 1992. godine.

Na području Prijedora do sada su ukupno pronađene 444 grobnice, od čega 96 masovnih. Do sada je pronađeno i identificirano 2.082 prijedorskih žrtava, a još uvijek se traga za oko 1.200 Bošnjaka i Hrvatska koje su srpske snage pobile u toku proteklog rata na području Prijedora.

„To večer je ispred sobe broj 3 postavljen mitraljez, a u prostoriju je ubačena jedna vrsta plina ili suzavca. Logoraši su pokušali da napuste prostoriju, a na njih je otvorena vatra iz tog mitraljeza“, podsjetio je Duratović.

I 21 godinu nakon ovog zločina, istakao je Duratović, posjeta Keratermu budi mučna i gorka sjećanja na strahote koje su logoraši prošli tokom zatočeništva. Dodao je da je ipak najteže članovima porodica ubijenih, od kojih veliki broj još uvijek traga za posmrtnim ostacima svojih muževa, očeva, sinova...

Logor Keraterm jedan od najozloglašenijih logora koje su organizovali Srbi i kroz koji je prošlo oko 3.000 logoraša, Bošnjaka i Hrvata iz Bosanske krajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije