Ljudska prava važnija od imuniteta vojnika

Radiosarajevo.ba
Ljudska prava važnija od imuniteta vojnika


Zbog nasilnog ponašanja vojnika EUFOR-a, koji su pretukli mladića i djevojku u Banjoj Luci oglasila se i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR).

Iz ove nevladine organizacije zahtijevaju „hitnu reakciju i istragu kojom će se nedvosmisleno utvrditi identitet i odgovornost napadača na S. B. i A. Ć. u Banja Luci“.

Neophodno je, poručuju, utvrditi sve činjenice i iznijeti dokaze, te sprovesti postupak i kazniti vojnike EUFOR-a.

Pored toga, potrebno je da EUFOR jasno definira svoju misiju u pogledu prevencije ovakvih incidenata, te da podigne svijest svojih vojnika o „njihovoj dužnosti uvažavanja lokalnih institucija i poštivanja zakona Bosne i Hercegovine, bez obzira na imunitet“.

Iz Inicijative svakako pozdravljaju „djelovanje vojne misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini u svrhu provedbe mira, osiguranja stabilnog okruženja, pružanja pomoći domaćim institucijama, te angažman svih država uključenih u implementaciju vojne operacije EUFOR ALTHEA“, ali poručuju da imunitet vojnika nikako ne može biti iznad poštivanja ljudskih prava građana Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije