Ljubić: Prvo reformirati vlast u Federaciji

Radiosarajevo.ba
Ljubić: Prvo reformirati vlast u Federaciji

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra da posljednji razgovori stranačkih lidera o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH nisu propali razgovori te očekuje da će “stvari krenuti od Federacije BiH, da će dva kantona koja su ostala sporna dobiti svoje vlade, a zatim se formirati i državna vlast”. 
 
“Ovo je sada samo jedna nužna pauza koju je potrebno napraviti da se sve ono što je razgovarano, fermentiralo na određeni način”, kazao je Ljubić u izjavi novinarima u Banjoj Luci uvjeren da se zadnjih nekoliko mjeseci u BiH razgovara na način koji ima šansu da, ukoliko se postigne dogovor, BiH krene dalje. 
 
Uime hrvatskog bloka u BiH, Ljubić je naglasio da je za njih važno pitanje legaliteta i legitimiteta federalne vlasti. 
 
“Mislim da je potrebno reformirati čitavu BiH”, komentar je Ljubića na navode da to treba uraditi u FBiH te dodao da je ona trenutno najači povod za reformu Ustava BiH, ali da to treba uraditi na državnom nivou, imajući u vidu i presudu “Sejdić-Finci”. 
 
Komisiju koja je jučer za to i formirana, kaže, treba iskoristiti kao povod da se otklone diskriminatorne odredbe prema manjinama, ali isto tako i prema konstitutivnim narodima. 
 
“Treba da se otklone manjkavosti u Ustavu koje su omogućile ovo stanje blokade i pat-pozicije u kojoj se sada nalazimo”, zaključio je Ljubić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije