Ljekarska komora HNK: Puna podrška stavovima prim. dr. Zorana Karlovića

5
Radiosarajevo.ba
Ljekarska komora HNK: Puna podrška stavovima prim. dr. Zorana Karlovića
Foto: Jabuka.tv / Zoran Karlović

Povodom prijetnji iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) o pokretanju pravnih procedura protiv prim. dr. Zorana Karlovića, specijaliste anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja, kojim ga se proziva za uznemiravanje javnosti i iznošenje "lažnih tvrdnji" dužni smo reagirati, navodi se u saopćenju Liječničke komore Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"Dužni smo stati u obranu stručnosti, medicinske etike, logike i istine. Iza prim. mr. sci. Zorana Karlovića, pročelnika Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB-a Mostar su desetljeća rada i iskustva s najzahtjevnijim bolesnicima, organizacije i upravljanja jednim od najvećih odjela u SKB-u Mostar, edukacije mladih liječnika, godine rada obilježene stručnošću, znanjem i pridržavanjem etičkih načela u liječenju.

Pružamo punu potporu stavovima prim. dr. Zorana Karlovića o principima suvremenog liječenja u jedinicama intenzivne njege te pozivamo sve svoje članove da ustraju u obrani medicinske struke i suvremenih spoznaja u liječenju naših bolesnika. Predstavnike FUCZ-a molimo da, umjesto o prijetnjama, razgovaramo o objektivnom i pravodobnom iznošenju činjenica, te uvažavajući stručnost, svi zajedno doprinosimo izgradnji boljeg zdravstvenog sustava i boljim rezultatima liječenja, a time i stjecanju povjerenja javnosti", kaže se u priopćenju Komore HNŽ-a, u čijem je potpisu prim. Dr. Mehmed Haznadar.

Šta je rekao dr. Karlović

Podsjetimo, dr. Karlović došao je u žižu javnosti nakon što je bio jedan od rijetkih ljekara u BiH koji su komentirali tzv. malina respiratore, pogotovo nakon što su se u javnosti pojavili navodi anesteziologa s KCUS-a koji tvrde da ove mašine nisu primjerene za liječenje COVID pacijenata.

On je također stava da ovi respiratori nisu za te funkcije, a, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba prije nekoliko dana, na pitanje da li su navedeni respiratori smrtonosni, odgovorio je:

"Ja taj do neću govoriti. Neka kažu oni koji rukuju s time i koji su to rekli da se koriste njime, to neka oni kažu je li smrtonosno ili ne... Takvi respiratori mogu poslužiti za kratko vrijeme, recimo, u Pazariću, Tarčinu, Raštelici, Bjelašnici, Jahorini, do transporta u Sarajevo. Ne može se njemu staviti nešto što nije. Za duži vremenski period i da ima samopouzdanost koji respiratori treba da imaju, mislim da ne stoji."

Prema riječima dr. Karlovića "neznanje ubija". Objašnjava da svi ovi problemi, o kojima se govori, nisu novijeg datuma: "To je problem od rata naovamo. Ne uvaža se stručnost, mišljenje ljudi koji se bave strukom, nego se uvažava znanje onih koji su na svakakav način dolazili do znanstvenih spoznaja, i oni sada odlučuju. Tako je od rata naovamo", rekao je sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

FUCZ

Nakon toga je stigla navodna reakcija iz FUCZ-a iz kojeg su, u saopćenju koji je objavio samo dio medija i koje se ne može naći na njihovoj stranici, poručili:

"Uvaženi doktor dezavuira javnost, a svjesno krši Zakonske odredbe i tretira pacijente opremom koja nema mjeriteljske sljedivosti i za koju nemaju potvrde da su sigurni za upotrebu. Svjesni teške situacije izazvane pandemijom pozivamo dr. Karlovića da prestane s iznošenjem lažnih tvrdnji čime dodatno uznemirava javnost inače ćemo biti prisiljeni pokrenuti pravne procedure."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije