Ljajić o tajnoj saradnji Srbije s Hagom

Radiosarajevo.ba
Ljajić o tajnoj saradnji Srbije s Hagom


Nisu sve zvanične verzije hapšenja haških optuženika tačne, rekao je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić koji je niz godina bio predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije  za saradnju sa Haškim tribunalom i koordinator za sprovođenje Akcionog plana za završetak saradnje sa Haškim tribunalom.

Gostujući u emisiji Svedok  RTS-a, Ljajić je  potvrdio kako zna mnogo informacija-tajni iz saradnje Srbije sa Hagom, te da sada može komotnije govoriti o tome, za razliku od vremena kada je trebalo isporučiti haške optuženika i kad je morao svaku riječ izgovorenu u medijima vagati, kako ne bi doveo u pitanje istrage i operativni rad  na terenu.

Potvrdno je odgovorio na pitanje urednika i voditelja emisije da je čovjek koji zna najviše haških tajnih informacija.

Ljajić je, ocjenjujući ispunjenje osnovnih ciljeva Haškog tribunala - kažnjavanje svih počinilaca ratnih zločina, zadovoljenje pravde i uspostavu međunacionalnog pomirenja - rekao da niti jedan od ta tri cilja nije ispunjen.

"Ako su generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni sa obrazloženjem da oni nisu počinili zločin nad Srbima, a zločin je počinjen, onda oni koji su to počinili nisu kažnjeni, dakle nije zadovoljena pravda. Međuetničke distance u regionu su ogromne, pomirenje nije uspostavljeno", rekao je Ljajić.

Izdržavanje kazne u Srbiji?

Također je rekao kako Srbija već niz godina pokušava izdejstvovati kod UN-a i Haškog tribunala odluku da osuđeni ratni zločinci kaznu zatvora izdržavaju u Srbiji.

"Ranije smo dobijali negativan odgovor zbog toga što nisu svi optuženici bili uhapšeni, zatim kako se sumnja da će u srbijanskim zatvorima osuđenici imati "povlašteni" tretman. Tek nedavno smo dobili obećanje od čelnika Haškog tribunala i UN-a da će njihovi predstavnici doći u Srbiju i obići zatvore kako bi  eventualno  odobrili da  osuđeni u Hagu izdržavaju zatvorske kazne u Srbiji. To je mali pomak i očekujemo da će biti pozitivno riješen", rekao je Ljajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije