Livanjski kanton pred potpunim slomom

Radiosarajevo.ba
Livanjski kanton pred potpunim slomom

Centri civilnih inicijativa (CCI) poslali su saopštenje u kojemu ukazuju kako je Livanjski kanton, teritorijalno najveći u Federaciji BiH, i koji obiluje brojnim povoljnim prirodnim i zemljopisnim karakteristikama, pred potpunim  slomom.

Krah ovog kantona stigao je zbog neodgovornosti ovdašnjih političara, koji Kanton 10/Hercegbosansku županiju drži u blokadi. 

Ovo je kanton čija se Skupština, jedina u FBiH, ne može, čak ni 19 mjeseci nakon održanih opštih izbora, dogovoriti oko pitanja predsjedavajućeg Skupštine i njegovog zamjenika. U njemu se ne zna postoji li uopće ikakva vlada. I radi li iko išta od onog što je posao jedne vlasti, upozorili su iz CCI-a. 

„U prva tri mjeseca 2012, do podnošenja ostavke predsjednika Vlade,Vlada u tehničkom mandatu održala je tri telefonske sjednice (na kojima su usvojene tri mjere, i to u vezi sa vanrednom situacijom izazvanom vremenskim nepogodama), a Skupština se sastala jednom, i to na polusatnoj vanrednoj sjednici, zakazanoj zbog usvajanja Odluke o privremenom financiranju za prva tri mjeseca 2012“, navode iz ove organizacije. 

Nakon isteka Odluke o privremenom financiranju, Kanton je, zbog neodgovornosti svojih političara, praktično u situaciji obustave svih financijskih tokova. Uključujući i isplate plaća zaposlenima u zdravstvu, školstvu i ostalim javnim ustanovama, te, isplate socijalne pomoći za ljude u teškim životnim problemima. 

Skandal je tim veći, što su Skupština i Vlada čitavo ovo vrijeme uzimali novac iz budžeta za svoje plaće i ostala primanja. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije