Litvanija prvi put izabrala predsjednicu države

Radiosarajevo.ba
Litvanija prvi put izabrala predsjednicu države

Dalia Grybauskaite izabrana je za prvu predsjednicu Litvanije, pokazali su u ponedjeljak zvanični rezultati.

"Zahvalna sam na odgovornosti koju ste mi dali", izjavila je Grybauskaite, koja je također evropska povjerenica za budžet.

Nakon 96 posto prebrojanih glasova ona je osvojila 68 posto. Odziv je bio 51 posto, samo nešto iznad praga potrebnog da osvoji pobjedu u prvom krugu. Njen najveći rival, pripadnik socijaldemokrata Algirdas Butkevicius, daleko je zaostao za njom s 12 posto osvojenih glasova.

Sedam kandidata natjecalo se na izborima održanim u jeku sve veće zabrinutosti zbog ekonomske krize u baltičkoj državi.

Po litvanskom ustavu predsjednik države ima ograničeni uticaj na ekonomsku politiku zemlje.

Grybauskaite, čija je inauguracija zakazana za 12. juli, ipak će imati pravo veta na usvajanje budžeta.

Glavne ovlasti predsjednika države su u vanjskoj politici zemlje, a ona je obećala da će biti manje oštra, posebno prema Rusiji.

Novoizabrana predsjednica Grybauskaite, evropska povjerenica za budžet koja ima crni pojas u karateu, natjecala se na izborima kao nezavisna kandidatkinja.

Litvanska posrnula ekonomija malo je dominirala u kampanji vođenoj povodom predsjedničkih izbora, javio je dopisnik BBC-a iz Vilniusa Adam Eaton.

Grybauskaite je bila kritična prema načinu na koji su se ekonomijom bavile ranije vlade.

"Naš lokalni politički establishment tako je dosadio narodu da on želi vidjeti nova lica", izjavila je novinarima dok je glasala u Vilniusu.

"U ovim teškim vremenima mogu dati svoje znanje i svoje iskustvo našoj zemlji", kazala je.

Ona se u široj javnosti smatra uspješnom političarkom i također je izbjegla da bude umiješana u političke skandale, javlja dopisnik BBC-a.

Nakon što je zabilježila višegodišnji impresivan ekonomski rast od ulaska u Evropsku uniju 2004., Litvanija se sada suočava s dvocifrenom stopom padom ekonomije i rastućom nezaposlenošću.

Nezadovoljstvo se pretvorilo u nasilje u januaru kada su demonstranti porazbijali prozore na zgradi parlamenta u Vilniusu.

Fena/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije