Liturgija u Sarajevu: Nemojmo prestati voljeti, oprostimo jedni drugima

Fena
Liturgija u Sarajevu: Nemojmo prestati voljeti, oprostimo jedni drugima
Fena / Liturgija u Sarajevu
Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice...

Hrišćani danas obilježavaju Vaskrs po Julijanskom kalendaru, najveći hrišćanski praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom.

 

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici najprije počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom.

 

Proslava Vaskrsa nastavlja se u krugu porodice, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Јaje je simbol rađanja života.

 

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu vaskršnju liturgiju služio je rektor fočanske Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog, arhimandrit Lazar Lazarević. Arhimandrit Lazarević služio je po blagoslovu Njegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, koji je i administrator Mitropolije dabrobosanske.

 

Patrijarh srpski Irinej, vrhovni poglavar Srpske pravoslavne Crkve i episkop Niški, pozvao je sve vjernike da ovaj dan proslave Gospoda Boga „Koji bi predan za grijehe naše i ustade za opravdanje naše” (Rim 4,25).

 

U vaskršnjoj poslanici, koju je u Sabornoj crkvi pročitao starješina Saborne crkve Vladimir Stupar, podsjetio je da je Hristos ustao iz mrtvih i postao Prvenac od usnulih (1. Kor 15,20), te „i mi koji umiremo u Adamu, bivamo oživljeni u Hristu, postajući nova tvar“. Pozvao je na uzajamni oprost i poručio da se bez praštanja "ne može primiti svjetlost Uskrsnuća".

 

U vaskršnjoj poslanici, patrijarh Irinej poručio je da ne treba prestati voljeti "ne samo jedni druge već i neprijatelje naše, da nas ništa ne bi odvuklo s puta života koji nam je Hrist darovao".

 

“Oprostivši sve jedni drugima, obnovimo se Vaskrsenjem u novi život. Ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni, uči nas Gospod”, kazao je Irinej.

 

Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa Hristos vaskrse, uz otpozdrav, Vaistinu vaskrse. Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva. Vaskršnje liturgije služene su u svim hramovima Mitropolije dabrobosanske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije