Lipovača: Šteta nakon požara 15 miliona, mi imamo 2

Radiosarajevo.ba
Lipovača: Šteta nakon požara 15 miliona, mi imamo 2

Granica s Evropskom unijom (EU) je naša šansa. Sretan sam da odgovorni političari nisu zaboravili Izačić tokom pregovora sa susjedima u procesu njihova pristupanja EU. Da se to desilo, ovaj bi kraj bio osuđen na propast, izjavio je u intervjuu za sedmičnik Novo vrijeme premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača.

Prema njegovim riječima, USK se sa svoje strane ozbiljno pripremao za čas pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji i najviše su ulagali u Veterinarski zavod da bi osigurali sve standarde koje EU zahtijeva: “Zahvaljujući Haidi Beganović, direktorici Zavoda, ta je ustanova danas najbolja u FBiH. Žao mi je da se ta činjenica zataškava od nekih drugih institucija. Nema tu mjesta nekom takmičenju. Mi smo se samo borili za opstanak graničnog prijelaza, i težili i dosegli EU standard.”

Govoreći o nedavnom požaru u Kantonalnoj bolnici "Dr Irfan Ljubijankić" u Bihaću, premijer Lipovača je izrazio zahvalnost svim ljudima  koji su pomogli u evakuaciji 400 pacijenata iz zgrade u požaru.

On nije želio govoriti o uzrocima požara navodeći da će "to reći istraga": “U mojoj je nadležnosti Kantonalni štab Civilne zaštite. Njih sam rekao smijeniti zbog nesposobnosti i konformizma. Ne možeš ti biti u štabu CZ i kad gori bolnica reći: ‘Ja sam na moru, ne mogu doći’. Prvi korak je krov, zaštititi zgradu od daljnjeg propadanja. Onda od podruma nagore, sprat po sprat. A pitanje kako? Još ne mogu reći, ali da sjedimo i plačemo neće pomoći. Raditi nam je i tražiti način da to uradimo.”

“Hvala osoblju bolnice, vatrogascima, policiji, svim građanima koji su u to doba noći dotrčali da pomognu koliko su mogli. Sad je na nama da rekonstruiramo zgradu. Direktor Bolnice Hajrudin Havić i njegov tim odlično su se organizirali u ovom kriznom stanju, ali ovo ne može trajati dovijeka. Još nema konačne cifre, ali procjena je da je šteta veća od 15 miliona. Mi imamo dva. Ozbiljan je ovo posao, neće biti lako, ali ići ćemo korak po korak”, kazao je Lipovača. 

Lipovača je također izrazio zahvalnost svima koji su se javili da pomognu od Vlade FBiH, Vijeća ministara BiH, Antona Megglea koji je kao počasni građanin odmah uplatio 100.000 KM, do građana koji daju simboličan doprinos i firmi koje se javljaju s donacijama...

“Da, Krajina ima prijatelja. Dakle, bogati smo”, naveo je Lipovača u intervjuu za Novo vrijeme koji je preuzela agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije