Lijepe vijesti: Željeznice FBiH smanjile glavni dug prema Poreznoj upravi FBiH

2
Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti: Željeznice FBiH smanjile glavni dug prema Poreznoj upravi FBiH
Foto: Fena / Željeznice FBiH

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine u prvoj polovini 2024. godine uplatile su prema javnim fondovima 19.330.225 KM po osnovu poreza i doprinosa.

Od navedenog iznosa 14.25 miliona KM odnosi se na tekuće obaveze, a iznos od 5.07 miliona KM na obaveze iz ranijih godina (2001-2016), čime je nastavljen trend smanjenja glavnog duga prema Poreznoj upravi FBiH.

U periodu od 2016. do 30.06.2024. godine uplaćene su obaveze prema Poreznoj upravi FBiH u iznosu od 279.4 miliona KM.

Forto i Amidžić potpisali sporazum: Spremno osam miliona eura za deminiranje Save

Forto i Amidžić potpisali sporazum: Spremno osam miliona eura za deminiranje Save

"Od navedenog iznosa 217.6 miliona KM odnosi se na tekuće obaveze, a iznos od 61.8 miliona KM na obaveze iz ranijih godina (2001-2016). To je još jedan od dokaza da su Željeznice FBiH uspjele stabilizovati svoje poslovanje. Željeznice FBiH nemaju neizmirenih obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH). Prema UIO BiH u prvih šest mjeseci 2024. godine uplaćeno je 330.000 KM- izjavio je V.D. Predsjednika Uprave-Generalnog direktora Enis Džafić.

Na dan 31.12. 2023. godine u Željeznicama FBiH bilo je zaposleno 2.611 radnika. U prvoj polovini 2024. godine 112 radnika napustilo je preduzeće po raznim osnovama, a primljena su 133 nova radnika, isključivo na poslovima organizovanja željezničkog saobraćaja, poslovima održavanja željezničke infrastrukture i poslovima održavanja vagona i lokomotiva u radionicama ŽFBiH. Do kraja 2024. godine još 63 radnika steći će uslove za penzionisanje.

"U cilju poboljšanja materijalnog statusa radnika i smanjenja negativnih posljedica inflatornih kretanja, u prvoj polovini 2024. godine svim radnicima, osim članovima Uprave, povećali smo primanja za 520 KM u skladu sa Zakonom o radu i Uredbom Vlade FBiH o isplati pomoći radnicima. Taj iznos uključivao je i povećanje plate od augusta 2023. godine svim radnicima u iznosu od 100 KM i pomoć u iznosu od 420 KM.

Lijepe vijesti: Od sljedeće sedmice kreće voz Sarajevo - Ploče; objavljene cijene karata

Lijepe vijesti: Od sljedeće sedmice kreće voz Sarajevo - Ploče; objavljene cijene karata

Također i u drugoj polovini 2024. godine, u skladu sa novom Uredbom o isplati Vlade FBiH, svi uposlenici, osim članova Uprave, primit će pomoć u ukupnom iznosu od 2.768 KM u šest tranši, od po 461 KM mjesečno i 100 KM povećanja plate. U konačnici, u narednih šest mjeseci radnici će primati 561 KM više na mjesečnom nivou.

Svim radnicima koji su stekli pravo na isplatu regresa za 2024. godinu, isplaćen je iznos od 682 KM. Ovo je još jedan dokaz da Uprava ŽFBiH aktivno doprinosi implementaciji pozitivnih zakonskih rješenja, dosljedno sprovodi Odluke Vlade FBiH, a u cilju očuvanja interesa uposlenika i uspješne perspektive Preduzeća", rekao je direktor Džafić.

U cilju daljeg unapređenja rada i modernizacije Željeznica FBiH, kako ističe direktor Džafić, neophodna je potpuna primjena zakonske regulative koja uređuje rad Željeznica FBiH i to: Zakona o Željeznicama FBiH, Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja i Zakona o finansijskoj konsolidaciji JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije