Lijepe vijesti: Počinje isplata svih boračkih naknada za mart u KS

1
Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti: Počinje isplata svih boračkih naknada za mart u KS
Foto: Centralna banka BiH / Novac

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo uputilo je naloge za plaćanje martovskih novčanih naknada utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine.

Za ostvarivanje prava na mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida s utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 % - dječiji dodatak isplata je počela od utorka, 4. aprila 2023.godine, uz napomenu da se naknada za mart 2023. godine isplaćuje u iznosu od 104,25 KM po djetetu. U obračun je uključeno 979 lica, i to za 1.485 djece.

Od srijede, 5. aprila 2023. godine, počela je isplata za 749 lica koja imaju pravo na mjesečna novčana primanja kao nosioci najviših ratnih priznanja, ratni vojni invalidi kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od strane drugog lica, za nosioce "Partizanske spomenice 1941", te za djecu šehida – poginulog borca – branitelja bez oba roditelja za vrijeme nezaposlenosti do zasnivanja radnog odnosa.

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Počela je isplata naknade za personalnu asistencija za 158 ratnih vojnih invalida - paraplegičara i ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica u četvrtak, 6. aprila 2023. godine.

Egzistencijalna naknada za 2.883 nezaposlena demobilisana branioca mlađa od 57 godina počela se isplaćivati u petak 7. aprila 2023 godine.

Podsjećamo da je od početka decembra 2022. godine bivša SBER banka, odnosno ASA banka Naša i snažna u potpunosti integrisana u ASA banku, i svi korisnici koji su imali račune u prethodnim bankama (koji počinju sa 140...) morali su u svoju općinsku službu donijeti nove račune (koji počinju sa 134...). Banka može uplate usmjerene na stare račune „odbiti“ zbog čega korisnik neće dobiti naknadu bez dostavljanja novog-važećeg broja računa i prije narednog obračuna.

Lijepe vijesti: Počinje isplata invalidnina za mjesec mart u FBiH

Lijepe vijesti: Počinje isplata invalidnina za mjesec mart u FBiH

"Svako lice dužno je blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utiče na ostvarivanja ovog prava, odnosno na njegov prestanak (zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju, i slično), kako ne bi došlo do neosnovane isplate. U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti. Pravo na egzistencijalnu naknadu NE MOŽE imati lice koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine u iznosu od 174,03KM, pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite - porodična i lična invalidnina i drugo", ponovili su iz resornog ministarstva.

Ministarstvo za boračka pitanja KS poziva sve korisnike koji utvrde grešku u isplati (netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec) da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi eventualna greška bila otklonjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije