Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

1
Radiosarajevo.ba
Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega
Foto: Pixabay / Ilustracija / Doktori

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u proteklih sedam dana, uspješno su urađene tri transplantacije bubrega.

Od toga je jedna preemptivna tj. transplantacija sa živog srodnika, koja se radi prije uključenja pacijenta na dijalizu, a dvije kadaverične transplantacije. 

Doc. dr. Alen Pilav, v. d. generalnog direktora KCUS-a, izrazio je zadovoljstvo što je, u saradnji sa kolegama iz Federalnog ministarstva zdravstva i drugih kliničkih centara u BiH, došlo do mogućnosti za te transplantacije. Pohvalio je i rad stručnog osoblja KCUS-a, brzu reakciju i uspješnu realizaciju transpalntacija.

Tragedija u Sarajevu: U koritu Miljacke pronađeno tijelo žene

Tragedija u Sarajevu: U koritu Miljacke pronađeno tijelo žene

Iskoristio je priliku da još jednom naglasi značaj pristupanja EUROTRANSPLANTU, što bi omogućilo znatno veći broj transplantacija i spašavanje značajnog broja života naših građana. 

Kadaverične transplantacije urađene su hroničnim bolesnicima, koji se dijaliziraju od šest do deset godina u KCUS-u. Članovi transplantacionog tima izrazili su zahvalnost članovima porodice kadavera te pohvalili anesteziološki tim KB Zenica, koji je uspješno obavio svoj dio zadatka.  

"Funkcija organa je dobra, uz zadovoljavajući i uspješan oporavak i pacijenata i donora. U KCUS-u imamo stručne, multidisciplinarne timove koji su u stanju realizirati složene transplantacione zahtjeve, u bilo koje doba dana i noći. U svakom timu imamo urologa, nefrologa, vaskularnog hirurga, anesteziologa, imunologa i ekipu srednjeg medicinskog kadra.

Iz KCUS-a potvrdili: Nedostaju lijekovi za onkološke pacijente

Iz KCUS-a potvrdili: Nedostaju lijekovi za onkološke pacijente

"Iako su naši timovi uvijek pripravni i spremni izvesti transplantacione zahvate, problem je u nedostatku organa odnosno donora. Broj transplantacija bi zasigurno bio veći da je svijest građana o značaju doniranja organa na višem nivou", izjavili su iz transplantacionog tima.

Iz transplantacionog tima naglašavaju da izmještanje na transplantaciju i liječenje izvan BiH iziskuje značajan trud i finansijska sredstva te smatraju da je neophodno značajnije raditi na podizanju svijesti građana o značaju doniranja, na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

"S obzirom na dugu listu čekanja i stalni porast broja dijaliznih bolesnika nadamo se da će cjelokupni program transplantacije, kao najboljeg vida nadomjesne bubrežne terapije, biti značajno unaprjeđen u cijeloj BiH. Istina, imamo određene pomake posljednjih godina, ali to je još nedovoljno da bismo dali optimalne rezultate", naveli su iz tima, saopćeno je iz Pressa KCUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije