Koliko političara bi do sada trebalo biti u penziji: Najstariji ima 77 godina

2
Radiosarajevo.ba
Koliko političara bi do sada trebalo biti u penziji: Najstariji ima 77 godina
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sa sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Opće je poznata činjenica da politikom, političkim procesima i društvenim odlukama u BiH, gotovo tri decenije upravlja maltene jedna te ista "garnitura" ljudi, te da su se u svakom od tri konstitutivna naroda, utvrdile vođe koje se bezmalo pitaju za sve.

Takve okolnosti napravile su politiku gotovo pa idealnim zanimanjem, a u prilog tome, smijemo kazati da u ovom trenutku, u BiH postoje oni koji su upravo zahvaljujući politici komotno mogli da popune radni staž.

Zato ćemo se, u ovom tekstu, u kratkim crtama upoznati sa zastupnicima i delegatima u parlamentima širom BiH, a koji su po svojim godinama (65), već odavno trebali da odmaraju u penziji ili su stekli pravo na to, ali im je politika (koja ne poznaje starost), omogućila da taj posao obavljaju dok god mogu, pišu Nezavisne.

EURO 2024 | Španija promašila bezbroj šansi i na kraju slavila autogolom Califiorija

EURO 2024 | Španija promašila bezbroj šansi i na kraju slavila autogolom Califiorija

Treba napomenuti, da u ovom slučaju, nismo "obišli"  kantone i općine u Federaciji BiH i skupštine općina i gradova u RS-u, već samo vlade FBiH o RS, Narodnu skupštinu, Vijeće ministara BiH, Predstavnički dom PS BiH, Dom naroda Parlamenta BiH, Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Prema dostupnim podacima, najstariji aktivni političar u svim navedenim institucijama je Sredoje Nović, koji kao 77-godišnjak, predstavlja SNSD u Domu naroda Parlamenta BiH.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nović je neko ko se može pohvaliti izuzetnom političkom karijerom, u smislu toga da je još u bivšoj državi, a na nivou SRBiH, obnašao brojne funkcije u službi državne sigurnosti, što je kasnije uspio i u RS-u. Zanimljivo je da, iako se rijetko kandidovao na izborima, bio je biran za ministra u Vladi RS-a čak tri puta, a bio je i prvi direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kao i ministar u Vijeću ministara BiH. U Dom naroda BiH je biran nakon 2015. godine, da bi to ponovo uslijedio nakon prethodna dva izborna ciklusa.

Ali Nović nije jedini penzioner u Domu naroda Parlamenta BiH. Društvo mu prave partijski kolega Nikola Špirić, kao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Šefik Džaferović, bivši član Predsjedništva BiH, a svi su blizu osme decenije života.

Kada je u pitanju Narodna skupština RS, nekoliko narodnih zastupnika je zagazilo u sedmu deceniju života, ali je samo jedan koji ima mogućnost da po godinama ode u penziju. To je Nataša Radulović iz SNSD-a. Ona je, podsjećanja radi, kao najstarija zastupnica u ovom sazivu parlamenta, presjedavala skupštinom RS-a tokom jedne sjednice, kada se biralo novo rukovodstvo.

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Penzionera ima i u Vladi RS-a. I to troje: Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza, Zora Vidović, ministrica finansija i Željka Stojičić, ministrica prosvjete i kulture (iako ona još uvijek nije zvanično napunila 65 godina).

Sa druge strane, u Vladi FBiH, nema nijedan ministar koji bi po godinama trebalo da bude u penziji, a ista stvar je i kada je u pitanju Vijeće ministara BiH.

U Predstavničkom domu PS BiH, sjedi njih pet. To su: Nebojša Radmanović iz SNSD-a, koji je nakon Novića, najstariji političar kada su u pitanju parlamenti i vlade, Amor Mašović i Denijal Tulumović iz SDA, Jasmin Imanović (SDP BiH) i Predrag Kožul, Klub poslanika iz hrvatskih stranaka.

Što se tiče zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, u klupama sjedi sedam penzionera. Iz SDA dolaze Miralem Galijašević i Ivica Šarić, Mladen Bošković je izabran na izborima ispred koalicije hrvatskih stranaka, Dragan Mioković predstavlja Našu stranku, Safet Omerović SBiH, Dževahid Sokić, POVJERENJE! i Luka Faletar - HDZ 1990.

Šest je broj delegata iz Doma naroda Parlamenta FBiH, koji po godinama mogu biti penzioneri. Iz Kluba Bošnjaka to je Hikmet Hodžić, Kluba Hrvata Ivo Tadić, a najviše ih je iz srpskog kluba, četvoro: Ljubinka Atanasijević, Zora Dujmović, Mladen Lonić i Smiljana Viteškić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije