Lijepa vijest iz bh. grada: U 24 sata rođeno 18 beba

1
Radiosarajevo.ba
Lijepa vijest iz bh. grada:  U 24 sata rođeno 18 beba
Foto: Pexels / Ilustracija

U trenutku kada su statistike o demografskoj slici Bosne i Hercegovine pomalo dramatične, rodilište Univerzitetske kliničke bolnice (SKB) Mostar donosi lijepu vijest. Naime, u samo 24 sata, od ponedjeljka ujutro, 9. septembra, do utorka ujutro, 10. septembra, u ovoj zdravstvenoj ustanovi rođeno je nevjerovatnih 18 beba, što je rekord u ovoj godini.

Ovaj "dnevni baby boom" dolazi na početku nove školske godine 2024./2025., i zanimljivo je što bi se moglo reći da je u samo jednom danu rođen cijeli razredni odjel. Prema informacijama iz SKB-a Mostar, rođeno je deset dječaka i osam djevojčica.

Od ukupno 18 poroda, petero djece je rođeno carskim rezom, dok je 13 beba došlo na svijet prirodnim putem. Sve rodilje i novorođenčad su dobro, potvrdila je predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar, prof. dr. sc. Vajdana Tomić.

Dragan Bursać: Banja Luka sa Tvrtkom Kotromanićem postaje istinski bosanski grad!

Dragan Bursać: Banja Luka sa Tvrtkom Kotromanićem postaje istinski bosanski grad!

Klinika za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar bilježi značajan porast broja rođene djece u ovoj godini u odnosu na prethodne. Ako se trenutni trend nastavi, ovo bi mogla biti godina s najvećim brojem rođene djece u SKB-u Mostar u posljednjih 30 godina. Do sada je u ovoj godini rođeno ukupno 1363 djece, što je za 67 više nego u istom razdoblju prošle godine.

U SKB-u Mostar, poznatom po niskom postotku carskih rezova, uvjeti za porode su se poboljšali nakon pandemije COVID-19, a pratnja na porodu, najčešće muževi, ponovo je omogućena.

Dok se sutra možda vratimo na ozbiljne demografske statistike, danas je trenutak da čestitamo svim roditeljima na novim članovima obitelji i pohvalimo liječnike na njihovom trudu i predanosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije