Lijekovi jeftiniji od 1. januara naredne godine

Radiosarajevo.ba
Lijekovi jeftiniji od 1. januara naredne godine

Lijekovi koji su u ovdašnjim apotekama do tri puta skuplji nego u zdravstvenim ustanovama u regiji pojeftinit će od 1. januara naredne godine, potvrdila je za Radiosarajevo.ba Biljana Tubić,  direktora za sektor za lijekove u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ona je naglasila kako će od Nove godine početi primjena Pravilnika o reguliranju cijena lijekova na nivou države. Primjenom novog pravilnika, cijene lijekova u BiH će biti zasigurno niže, odnosno biće usaglašene sa cijenama u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Tubić pojašnjava kako će maksimalna cijena lijeka u BiH iznositi 90 do 100 posto od prosječne cijene u te tri zemlje. Iako će proizvođači moći svome lijeku dati cijenu od nula do navedene maksimalne cijene, lijekovi čija je cijena bila viša u poređenju s regijom, zasigurno će pojeftiniti.

Pravilnik obuhvata sve lijekove osim onih čiji je režim izdavanja BRp, dakle lijeka koji se izdaje bez ljekarskog recepta.

To znači da će cijene lijekova čiji je režim izdavanja BRp ostati nepromijenjene ili će se mijenjati u skladu s tržišnom utakmicom, a ne u skladu s predmetnim pravilnikom, pojasnila je Tubić.

Poseban problem u BiH predstavlja ujednačenost PDV-a, odnosno  činjenica da je isti PDV za lijekove i sve ostale stvari. U susjednim zemljama porez na lijekove je ukinut ili ograničen, što takođe utiče na konačnu cijenu lijeka, ističu u Agenciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije