Lidington: U BiH nedostaje napretka

Radiosarajevo.ba
Lidington: U BiH nedostaje napretka

Britanski ministar za evropska pitanja David Lidington izrazio je zabrinutost zbog nedostatka napretka u BiH, naročito nakon izbora 2010. godine, jer je to rezultiralo i smanjenjem kreditnog rejtinga što će osjetiti svaka porodica u BiH.

Lidington je na današnjem sastanku sa delegacijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poseban interes pokazao za predstojeće reforme, naročito za usklađivanje ustavnih rješenja sa presudom "Sejdić-Finci", ali i zakone o popisu stanovništva, o državnoj pomoći i rješavanju vojne imovine, što je povezano sa evroatlantskim putem BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović upoznao je Lidingtona o formiranju ovog doma i Parlamentarne skupštine BiH, kao i procesom formiranja Savjeta ministara, ali i o brojnim zadacima koji ovu instituciju očekuju u narednom periodu.

Bećirović je rekao da javnost s pravom očekuje pojačan angažman da bi bilo nadoknađeno izgubljeno vrijeme, zbog čega je čak otvorena i mogućnost ukidanja, odnosno skraćivanja godišnjih odmora za parlamentarce, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanik Mato Franjičević iz Kluba poslanika HDZ-a, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da očekuje da će, s ciljem demokratskog funkcionisanja BiH, biti poštivan princip ravnopravnosti, kao i princip prema kojem će predstavnike u državnoj vlasti birati zajednice koje oni treba da predstavljaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije