Lidija Bradara o fotografiji sa ratnim zločincem Dariom Kordićem: 'Ne krijem svoju prošlost'

10
Radiosarajevo.ba
Lidija Bradara o fotografiji sa ratnim zločincem Dariom Kordićem: 'Ne krijem svoju prošlost'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Lidija Bradara

Novoimenovana predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara izjavila je kako će koristiti sve što su demokratska načela tijekom konzultacija oko uspostave vlasti u Federaciji BiH.

"Na nama je da se okrenemo budućnosti i da krenemo u uspostavu izvršne vlasti. Od srijede kreću rokovi za konzultacije vezano za izbor premijera i cijele Vlade FBiH. Ustav je tu jasan, Vladu imenuje predsjednik Federacije, a suglasnost daju dva potpredsjednika", rekla je Lidija Bradara novinarima nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH potvrdio njezino imenovanje.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH sa 58 glasova za (35 protiv i jedan suzdržan), izabrao je Lidiju Bradaru iz HDZ-a za predsjedncu FBiH, i Igora Stojanovića iz SDP-a i Refika Lendu iz SDA za potpredsjednike.

Neredi u Gruziji: Narod se pobunio protiv "ruskog zakona", policija uzvratila pendrecima i suzavcem

Neredi u Gruziji: Narod se pobunio protiv "ruskog zakona", policija uzvratila pendrecima i suzavcem

Bradara je kako je pozicija predsjednika Federacije BiH više protokolarna, a u svakom slučaju je, kako kaže, i politička.

"Nastojat ću da ova pozicija postane i životna. Uvijek je teško u takvom spoju političkih odnosa okrenuti se životu. Mislim da BiH zaslužuje priliku. Mi je imamo. Nama su potrebne promjene za budućnost i vjerujem da ih možemo početi provoditi. Ovo je zahtjevna i časna pozicija za koju sam sigurna da ću opravdati povjerenje koje mi je dano. BiH je složena zemlja, komplicirana u svakom pogledu, ali vjerujem da ćemo uz razgovore što prije krenuti u uspostavu vlasti", poručila je Bradara.

Dario Kordić
Arhiv: Dario Kordić

Komentarisala je i to što se fotografisala sa osuđenim ratnim zločincem Dariom Kordićem, a na šta su napomenuli i pojedini parlamentarci.

"Nikada neću zatajiti svoju prošlost, ni prijatelje koje sam stekla u životu. Ono što su kolege iznosili je njihovo pravo. Sve što radim, radim transparentno. Rat je bio prije 30 godina i Bosna i Hercegovina se treba okrenuti budućnosti. Ovih dana smo se naslušali ratnih tema", kazala je Bradara.

Konačno: Lidija Bradara nova predsjednica FBiH, Refik Lendo i Igor Stojanović potpredsjednici

Konačno: Lidija Bradara nova predsjednica FBiH, Refik Lendo i Igor Stojanović potpredsjednici

S druge strane jedan od potpredsjednika Federacije, Refik Lendo (SDA), poručio je kako neće podržati prijedlog da premijer Federacije BiH bude predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić

"Vjerojatno se u tom slučaju nećemo uspjeti dogovoriti. Neću podržati Vladu na čelu s Nikšićem", istaknuo je Lendo, te podsjetio da o sastavu nove Vlade FBiH odlučuju predsjednik i dva potpredsjednika FBiH.

Dario Kordić osuđen na 25 godina, u zatvoru proveo 17 godina

Sud Haagu je Daria Kordića osudio na 25 godina zatvora jer je planirao, poticao i naredio zločine koji su se dogodili 16. aprila 1993. u Ahmićima te selima bošnjačkim Šantići, Pirići i Nadioci.

U aprilu 1993. u sistematskom napadu na selo Ahmiće i druga mjesta u okolini Viteza Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) je prvo granatirao, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće ubijajući i ranjavajući muslimanske civile, i paleći kuće, štale i stoku. Nakon napada, HVO je zatočio mnogo civila, koji su tjerani da kopaju rovove na liniji fronta.

Najmanje 103 muslimana civila ubijena su u Ahmićima ili okolo Ahmića. Od toga 33 su bile žene i djeca. Uništeno je svih 176 muslimanskih kuća u Ahmićima kao i dvije džamije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije