Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a dogovorili raspodijelu ministarstava, NATO i dalje problem

Radiosarajevo.ba
Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a dogovorili raspodijelu ministarstava, NATO i dalje problem
Fena / Izetbegović i Čović razgovarali u Predsjedništvu BiH

Sastanak lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH održan je danas u zgradi Predsjedništva BiH.

Nakon završetka lideri su dali izjave iz kojih se moglo zaključiti da je ostvaren napredak u pregovorima, ali i da nisu svi detalji do kraja usaglašeni.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je istakao da su lideri bili blizu dogovora i da se nada kako je ovo kraj pregovora što se tiče resora.

Na upit novinara o podjeli resora nije želio dati precizan odgovor, ali je otkrio kako su Hrvati dobili tri ministra i tri zamjenika što je manje od očekivanog.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci su dobili tri ministra i četiri zamjenika u Vijeću ministara BiH, a Srbi tri ministra i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Odgovarajući na pitanja u vezi s Godišnjim nacionalnim programom i aktivacijom MAP-a za članstvo u NATO savezu, Čović je kazao kako tu treba još kompromisa kako bi svi izašli kao pobjednici.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da je sastanak bio bolji od onoga što se očekivalo te da su pribiliženi stavovi što se tiče resora.

On je rekao da je “zapelo” kod usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa i da SDA ne odustaje od toga.

Otkrio je da bi SDA trebala preuzeti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo odbrane BiH.

“Sada je stvar u aktivaciji MAP-a. Sve ostalo je dogovoreno”, rekao je Izetbegović još jednom ističući važnost poštivanja zakona i Ustava BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije