Lideri Europske unije o dešavanjima na Balkanu

0
Radiosarajevo.ba
Lideri Europske unije o dešavanjima na Balkanu
FOTO: Arhiv / Ursula Von der Leyen

Lideri Europske unije razgovarat će u četvrtak, 29. juna, i u petak, 30. juna, u okviru diskusije o spoljnim odnosima bloka i najnovijim dešavanjima na Balkanu, uključujući i situaciju u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

Lideri namjeravaju da na dvodnevnom samitu u Briselu razgovaraju i o sukobu u Ukrajini, kao i o zamrznutoj ruskoj imovini i pomoći Kijevu.

Sastanak Evropskog vijeća počet će u četvrtak u 13 sati radnim ručkom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, objavljeno je na sajtu EU.

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

Lideri EU fokusirat će se na pitanja Ukrajine, ekonomije, sigurnosti i odbrane, migracija, Kine i spoljnih odnosa.

Tokom razgovora sa Stoltenbergom bit će riječi o temi bezbjednosnih garancija za Ukrajinu, međutim unutrašnja situacija u Rusiji nije na dnevnom redu samita EU 29. juna, ali će vjerovatno biti pokrenuto to pitanje.

Lideri će razmijeniti mišljenja sa predsjednikom Europskog parlamenta Robertom Mecolom.

Na kraju prvog dana predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednik Evropske komisije Ursula von der Leyen održat će konferenciju za novinare.

U petak, 30. juna, nakon sastanka Savjeta, Michel i Von der Leyen održat će konferenciju za novinare zajedno sa premijerom Švedske Ulfom Kristersonom.

U okviru razgovora o Ukrajini lideri će razmotriti najnovije događaje u toj zemlji, a sastanku će se video-linkom pridružiti i predsjednik Ukrajine Voldimir Zelenski.

Uoči samita NATO-a u Viljnusu, Vijeće će razmotriti i saradnju EU-NATO tokom sastanka sa Stoltenbergom.

Lideri će razmotriti migracionu situaciju u EU, a planirana je i strateška diskusija o Kini.

Sastanak Vijeća završava u petak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije