Lendo: "Dodik je izvršio najozbiljniji napad na Dejtonski sporazum, patriote će zaštiti BiH"

8
Radiosarajevo.ba
Lendo: "Dodik je izvršio najozbiljniji napad na Dejtonski sporazum, patriote će zaštiti BiH"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Refik Lendo

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo oglasio se nakon što je NSRS je na sjednici održanoj u utorak, 27. juna, donijela Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim se odredbe koje donese Ustavni sud BiH na teritorij RS neće primjenjivati niti poštivati. 

Reakciju Refika Lende prenosimo u cijelosti.

"Usvajanjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na prostoru entiteta RS, Narodna skupština RS-a je po nalogu Milorada Dodika izvršila do sada najozbiljniji napad na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. 

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Postojanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, njegova struktura, način donošenja odluka i obaveza njihovog poštivanja integralni su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, te ova jednostrana odluka predstavlja njegovo direktno kršenje. 

Pozivam Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno i bez kalkulacija poduzme sve aktivnosti na sankcionisanju Milorada Dodika i ostalih odgovornih za kršenje Ustava Bosne i Hercegovine. 

U periodu dok su visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice bili fokusirani na lišavanje Bošnjaka njihovih političkih prava, dok su poništavali njihovu izbornu volju i predavali drugima u ruke pravo da odlučuju o Bošnjacima, Dodikov režim je, ohrabren ignorisanjem međunarodne zajednice i snishodljivom politikom "Trojke", neometano i uz otvorene najave radio na dekonstruiranju Dejtonskog sporazuma i pokušaju secesije entiteta RS

Damir Arnaut za Radiosarajevo.ba: 'Nemamo novog Dodika, bio sam u pravu'

Damir Arnaut za Radiosarajevo.ba: 'Nemamo novog Dodika, bio sam u pravu'

Ovo je posljednja prilika da Visoki predstavnik i svjedoci Dejtonskog sporazuma odlučno djeluju i konkretnim reakcijama spriječe namjeru Dodikovog režima da svojom politikom ugroze mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu. 

Ukoliko i ovaj put izostane reakcija, bosanskohercegovačke patriote će poduzeti sve neophodne mjere kojima će spriječiti ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", kazao je Lendo.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije