"Le Monde" o razlozima ponovnog interesa Zapada za BiH

Radiosarajevo.ba
"Le Monde" o razlozima ponovnog interesa Zapada za BiH

Foto: Reuters

Razlog za ponovno iznenadno interesovanje Zapada za Bosnu i Hercegovinu mogli bi da budu sadašnji zvaničnici međunarodne zajednice koji su se tom zemljom bavili i u vrijeme krize prije 14 godina, prije i neposredno poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma, ocijenio je francuski "Le Monde" u izvještaju o konferenciji u Butmiru, prenosi Fena.

Riječ je, kako je navedeno u članku, o zvaničnicima administracije američkog predsjednika Baracka Obame "nasljeđenim" od prethodne vlade Billa Clintona, "koji podržavaju ideju da međunarodna zajednica može da izgradi novi režim na ruševinama starog, koji je svrgnula".

To je, prema francuskom listu, slučaj Richarda Holbrookea, jednog od kreatora Daytonskog sporazuma, koji je sada zadužen za Afganistan i Pakistan.

Tu je i Carl Bildt, koji je u vrijeme neposredno poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, a sada, kao ministar vanjskih poslova Švedske, predsjedavajuće EU, posreduje u razgovorima u Butmiru, podsjetio je "Le Monde" u tekstu koji će biti objavljen u izdanju u srijedu (sutrašnjem), prenosi u utorak navečer Tanjug.

Francuski dnevnik navodi kao još jednu pozitivnu tačku to što je Srbija izrazila želju da konferencija u Butmiru uspije, ali odbila da se miješa u njen sadržaj.

Podsjećajući da je predsjednik Srbije Boris Tadić prije nekoliko dana izjavio da se u potpunosti protivi podijeli Bosne, "Le Monde" je ocijenio da je Beograd koncentrisan na evropske integracije i odbranu teritorijalnog integriteta zemlje.

Vezano: Sastanak političkih lidera BiH u vojnom kampu Butmir

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije