Lažni azilanti bi mogli ukinuti bezvizni režim

Radiosarajevo.ba
Lažni azilanti bi mogli ukinuti bezvizni režim


Bezvizni režim za građane Bosne i Hercegovine ozbiljno je ugrožen, iako je broj lažnih azilanata iz naše zemlje u članicama Evropske unije zanemariv u odnosu na broj državljana Makedonije i Srbije koji zloupotrebljavaju ovu povlasticu.

Evropska komisija je jučer izdala upozorenje svim zemljama Zapadnog Balkana, potvrdio je za Avaz šef bh. monitoring tima za praćenje bezviznog režima Bakir Dautbašić.

Nakon burne diskusije o problemu lažnih azilanata, koji u zemlje EU najviše dolaze iz Srbije i Makedonije, ova posljednja opomena izrečena je u svjetlu najava koje predviđaju privremenu suspenziju bijelog Šengena.

Brisel od naše zemlje traži da se „jasno obaveže kako bi ispoštovala uvjete i zadatke“, kaže Dautbašić.

Dautbašić je istakao da je, uz smanjenje broja lažnih azilanata, naša država dužna ispoštovati ranije obaveze koje se odnose na početak rada servera za razmjenu podataka policijskih agencija, zatim zatvaranje prijelaza koji su eventualno podobni za ilegalne prelaske između BiH i Crne Gore, potpunu operativnost Agencije za borbu protiv korupcije i usvajanje pravilnika o upravi i organizaciji Granične policije BiH, piše Avaz.

„U ovom trenutku mi nismo zahvaćeni negativnim kontekstom kao Srbija i Makedonija, ali ipak smo dobili posljednju opomenu. Dobili smo vrlo jasne obaveze da Evropsku komisiju svaki mjesec obavještavamo o postignutim rezultatima. S druge strane, naš tim prezentirao je mjere koje smo do sada ispunili, uz naglasak da imamo veoma dobru bilateralnu saradnju s državama koje su tražile uvođenje viza“, kazao je Dautbašić.

Na upit šta će uslijediti nakon sastanka u Evropskoj komisiji, Dautbašić je rekao da će se o ovom problemu očitovati i druge evropske institucije, ali će sve zavisiti od dinamike ispunjavanja obaveze zemalja zapadnog Balkana.

„Bh. građani moraju shvatiti da na ovaj način sami sebi čine medvjeđu uslugu, a država tako dolazi u velike probleme“, poručio je Dautbašić.

Prema podacima njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova, u oktobru je u ovoj zemlji 630 državljana BiH zatražilo azil, dok su iz Srbije i Makedonije bila čak 2.673, odnosno 1.350 zahtjeva.

Iz sve tri navedene zemlje broj zahtjeva za azil u Njemačkoj je u odnosu na prethodni mjesec udvostručen, odnosno utrostručen. Zanimljivo je da je od januara od oktobra ove godine u Njemačkoj 6.829 državljana Srbije zatražilo azil, čak više i od državljana Afganistana, piše Avaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije