Laurence Boone se susrela sa gradonačelnicom Karić u Vijećnici: "BiH je dio porodice Evropske unije"

1
AA
Laurence Boone se susrela sa gradonačelnicom Karić u Vijećnici: "BiH je dio porodice Evropske unije"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Laurence Boone i Benjamina Karić

Francuska državna sekretarka u ministarstvu za Evropu i vanjske poslove Laurence Boone izjavila je u utorak u Sarajevu kako je Bosna i Hercegovina dio EU porodice i kako što prije treba postati članica Europske unije.

Laurence Boone, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, 6. i 7. marta, sastala se danas u Vijećnici sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

U kratkom obraćanju novinarima Boone je zahvalila gradonačelnici Karić na toploj dobrodošlici, ističući kako joj je zadovoljstvo biti u Sarajevu.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

"Ono što želim reći danas jeste da je kandidatski status Bosne i Hercegovine u EU veoma važan svim članicama Unije", kazala je Boone.

Dodala je kako se nada da će i brojni drugi zvaničnici EU-u doći u BiH i dati podršku i pomoć ovoj zemlji na putu ka EU.

"Bosna i Hercegovina je dio EU porodice i veoma je važno da što prije postane i članica. Učinit ćemo sve da pomognemo a sigurna sam da ćete i vi učiniti sve što je u vašoj moći da BiH što prije postane članica EU-a", kazala je Boone.

Kratko se obratila i gradonačelnica Karić.

"Mi smo izuzetno zahvalni što imamo prijatelje širom svijeta. Danas mi je bilo zadovoljstvo ugostiti uvaženu ministricu koja je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i Sarajeva. Bosna i Hercegovina je dobila kandidatski status i na tom putu nam je potrebna sva moguća pomoć i podrška. Nadamo se da će prijateljstvo Bosne i Hercegovine i Francuske, Sarajeva i Pariza, biti sve jače i jače", poručila je Karić.

Nakon susreta upriličena je šetnja Sarajevom do Saborne crkve, a Boone će nakon toga održati predavanje u Olimpijskom muzeju na temu "proširenje i uloga mladih u usvajanju reformi".

Laurence Boone i Benjamina Karić
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Laurence Boone i Benjamina Karić

Boravak Boone u Bosni i Hercegovini bio je prilika da se susretne sa političarima u Bosni i Hercegovini i ohrabrenje za provođenje suštinskih reformi na evropskom putu. Ona će podsjetiti na podršku Francuske u ovom procesu i želju da se ubrzo potpiše međuvladin sporazum o radu Francuske agencije za razvoj (AFD), koja će aktivno doprinijeti jačanju naših bilateralnih odnosa ali i provođenju evropske agende reformi i ekonomskom razvoju zemlje.

Ova posjeta predstavlja kontinuitet francuskog angažmana na Zapadnom Balkanu u kontekstu približavanja Evropskoj uniji i dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije