Latvija spašena od bankrota

Radiosarajevo.ba
Latvija spašena od bankrota

Premijer Latvije Valdis Dombrovskis izjavio je da je zemlja spašena od bankrota. U razgovoru za javni radijski servis Latvije kazao je da je odluka o rezanju budžeta u iznosu od 500 miliona lata (711 miliona eura) bila veoma teška.

Inače, smanjenje budžeta bilo je potrebno kako bi zemlja primila narednu isplatu kredita za pomoć od strane Evropske unije. Država je dogovorila u decembru kreditni paket u iznosu od 7.5milijardi eura, uz uvjet smanjenja budžetskog deficita za prijem kreditnih sredstava.

Smanjenja uključuju i reduciranje starosnih penzija za 10 posto i smanjenje plata za 20 posto ali je odlučeno protiv povećanja poreza na dobit.

Latvijska valuta je fiksirana prema euro, ali je recesija pogodila ovu zemlju toliko jako da mnogi analitičari vjeruju da će lat ipak devalvirati. Latvijska centralna banka intervenirala je nekoliko puta kako bi stabilizirala valutu.

Glasnik CePPEI/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije