Lasić i Mujkić o Komšićevoj ostavci

Radiosarajevo.ba
Lasić i Mujkić o Komšićevoj ostavci

Željko Komšić
napustio je sve funkcije u SDP-u. Ostat će na mjestu člana Predsjedništva BiH, jer cijeni da ga je na ovo mjesto izabrao narod, ne stranka, a navodno će ostati i članom ove stranke.

Još uvijek nemamo zvanično objašnjenje ovog poteza, čeka se – a najavljeno je iz SDP-a portalu Radiosarajevo.ba – konferencija ili tek saopštenje kojim se treba ponuditi odgovor ili, barem, neka reakcija ove stranke. Dotad, spekulira se da je ovaj potez već izvjesno vrijeme očekivan unutar stranačkog vrha, a Komšić je, navodno, otišao i jer nije mogao oprostiti svom stranačkom predsjedniku, Zlatku Lagumdžiji, podršku Vuku Jeremiću koji se kandidira za predsjedavajućeg Skupštine Ujedinjenih naroda (UN).

O Komšićevoj ostavci te problemima s kojima bi se mogao suočiti SDP razgovarali smo sa profesorima, Miletom Lasićem i Asimom Mujkićem.

'Komšić nije posljednji'

„Nakon silne osilnosti, bahatosti i autoritarne vladavine, čemu smo svjedoci u posljednjih 16 mjeseci, od prekongresnih dana, nezadovoljstvo unutar vrha Socijaldemokratske partije (SDP) BiH očigledno je na vrhuncu. A to je bilo i za očekivati“, izjavio je za naš portal profesor politologije na mostarskom Sveučilištu Mile Lasić.

Posve je druga stvar, dodao je Lasić, što će se dalje dešavati, kako unutar stranke, tako i koje će naredne poteze povući dojučerašnji potpredsjednik SDP-a.

„U stranačkim savjetima vidim poneka časna lica, ali jedva da u zemlji imamo ljude, političare koji odista shvataju načela socijaldemokratije. Ovo kod nas bih nazvao neo-jakobinstvom, blago rečeno, ili, da budemo vrlo direktni – socijaldemokratija s brkovima“, ocijenio je Lasić.

On je dodao da je reflektor javnosti uperen u gospodina Komšića koji sada treba pokazati da li je svjestan problema koji ga okružuju ili će nastaviti po starom. Njegovi nastupi su dosad bili nasilni, smatra naš sagovornik koji je od Komšića, između ostalog, očekivao „uvezivanje ljudi, racionalnost, jer je to smisao socijaldemokratije“.

Prof. Lasić naš razgovor zaključio je sumnjom da je Komšić posljednja figura koja je napustila SDP.

Foto: Žurnal

Asim Mujkić, profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka, uslovno je podržao Komšića:

„Ako je zaista u pitanju nagovještaj podrške Lagumdžije Jeremiću, potpuno podržavam ostavku gospodina Komišića. Nakon svega, BiH bi sada trebala dati podršku Jeremiću, osobi koja nije već duže vrijeme rado viđen gost u EU i SAD, najvažnijim partnerima naše zemlje; dajemo podršku zemlji koja je prilikom kandidature BiH za nestalnog člana Vijeća sigurnosti, koju je predstavljao kadar SDP-a, žestoko lobirala da za to mjesto BiH nije sposobna jer nije država u pravom smislu, dajemo podršku osobi koji je predstavnik politike omalovažavanja BiH i njezina suvereniteta, dok se istovremeno ignorira Milanović (Zoran, premijer Hrvatske) i njegova prva posjeta u svojstvu premijera našoj zemlji, dakle ignorira se nama susjedna država koja je skoro pa članica EU“, rekao je Mujkić.

Ovo našem sagovorniku ne predstavlja zdrav osnov za principijelnu vanjsku politiku. Također, kako je prof. Mujkić podvukao, „ako u svemu ovome ima i dubljih, osobito ideoloških razloga, SDP bi trebao iskoristiti ovaj slučaj da preispita orijentaciju svog političkog djelovanja“:

Post-ideološka blerovština

„Naime, već duže vrijeme, multietnička baza stranke se smanjuje, prisustvo SDP-a u RS-u i kantonima s hrvatskom većinom je zanemarivo, a socijaldemokratsku agendu zamijenila je neka vrsta post-ideološke blerovštine, što je meni, kao osobi koja je socijaldemokrat po svom intelektualnom habitusu, neprihvatljivo".

"Stranka koja uspije da udalji od sebe u nekoliko godina Nijaza Durakovića, Ivu Komšića, Miru Lazovića, Bogića Bogićevića i niz drugih ljudi koji su dali pečat građanskoj alternativi etnonacionalističkom teroru, politika koja uspješno ignorira Mirka Pejanovića ima debelog razloga da se korjenito analizira“, zaključio je Mujkić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije