Lasić: BiH izašla iz recesije ali ne iz krize

Radiosarajevo.ba
Lasić: BiH izašla iz recesije ali ne iz krize
Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić izjavio je danas kako je BiH, gledano statistički, prošle godine izašla iz recesije, ali nije još izašla iz krize.
 
 Industrijska proizvodnja je u stalnom rastu, kao i izvoz, ali i dalje je primjetan porast nezaposlenosti te su smanjene investicije, kazao je Lasić na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru.
 
 Istaknuvši kako su strane investicije generator razvoja svake zemlje, Lasić je kazao kako je BiH s više 2 milijardi maraka stranih investicija iz 2008. godine spala na minus 104 milijuna maraka u prvih tri kvartala prošle godine.
 
 Naime, kako je pojasnio, u prvih 10 mjeseci prošle godine BiH je imala manjak investicija, odnosno registriran je veći odliv inozemnih investicija u oblasti financijskog posredovanja.
 
 Kad promatramo tokove novca, najveći odliv novca smo imali u Austriju u iznosu od 339 maraka i to je uglavnom bila riječ o izvlačenju sredstava iz BiH, kazao je Lasić.
 
 Po njegovu mišljenju, BiH ima dobre ekonomske uvjete za privlačenje stranih investicija, ali to sprječava politička nestabilnost, prometna izoliranost te nepostojanje prostornog plana BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije