Lajčak: Ispunjeni su svi uslovi za bezvizni režim

Radiosarajevo.ba
Lajčak: Ispunjeni su svi uslovi za bezvizni režim
Susret Alkalaja i Lajčaka (Foto: Reuters)

Negdašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak ponovo boravi u našoj zemlji, ali ovaj put u ulozi slovačkog šefa diplomatije.

Lajčak se sastao sa svojim nasljednikom u fotelji prvog čovjeka međunarodne zajednice, Valentinom Inzkom.

Inzko i Lajčak su razgovarali o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i uloženim naporima da se ova država učini funkcionalnom i vrati na put euroatlantskih integracija, s kojeg je, rečeno je, skrenula u posljednje tri godine.

„Međunarodna zajednica nastavit će činiti sve što može da bi spriječila da se predizborna kampanja koristi kao izgovor za odgađanje evropske agende“ - zajednički je stav Inzka i Lajčaka, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.

Na sastanku sa svojim bosanskohercegovačkim kolegom, Svenom Alkalajem, Lajčak je naglasio da je „BiH ispunila sve uvjete za liberalizaciju viznog režima“, te da se ne mogu postavljati nikakvi novi uvjeti.

Na sastanku se također razgovaralo o putu BiH ka NATO-u te je šef bh. diplomatije prenio Lajčaku šta BiH treba da ispuni da bi dobila status MAP (Akcioni plan za članstvo).

Po Lajčakovim riječima, BiH je redovno na dnevnom redu svih najvažnijih skupova i "minimalno jednom mjesečno razgovaramo o BiH", a njemu je važno da uvijek dobije informacije iz prve ruke te će se danas, osim s Alkalajem, sastati s gotovo svim najvišim bh. političkim liderima.

Bivši visoki predstavnik u BiH je naglasio da je Evropska unija veoma zainteresirana za uspješan napredak BiH.

„Ne postoji ni zamor ni zavjera u odnosu prema BiH. Upravo suprotno, Predsjedništvo EU je veoma aktivno“, kazao je Lajčak.

Lajčak se sastao i s predsjednikom SDP-a, Zlatkom Lagumdžijom, a razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te mogućnostima za izlazak iz krize u kojoj se naša zemlja nalazi već duži period, saopćeno je iz SDP-a.

Lagumdžija je Lajčaka upoznao o konkretnim prijedlozima šta činiti da bi 2010. predstavljala svojevrstan novi početak za BiH.

Sagovornici su saglasni o neophodnosti promjene Ustava BiH da bi BiH postala funkcionalna država sposobna da izvršava svoje obaveze, kako na putu ka euroatlantskim integracijama, tako i prema građanima koji u njoj žive.

Inzko i Lajčak o evropskoj perspektivi BiH
Lagumdžija - Lajčak: Neophodna reforma Ustava

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije