Lagumdžija: SDA ima rok do četvrtka

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija: SDA ima rok do četvrtka

Nakon što je Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojila u prvom čitanju Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija izjavio je da Stranka demokratske akcije (SDA) ima rok do četvrtka da prihvati budžet BiH, prenosi Fena.

Lagumdžija je to izjavio za agenciju Anadolija reagujući na činjenicu da četiri delegata SDA danas nisu glasala za državni budžet u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Podsjetimo, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda iz reda bošnjačkog naroda Sulejman Tihić ponovio je u raspravi da predloženi budžet institucija BiH ne može da zadovolji potrebe za normalan rad institucija.

"Imaju amandmansku fazu i mi čekamo. Vjerujemo da će oni do četvrtka shvatiti o čemu se radi. Normalno, ako oni ostanu pri onome što su pokazali danas, mislim da je stvar savršeno jasna", istakao je Lagumdžija.

Na pitanje da li to znači da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjeskoslav Bevanda, zaista, dobiti politički nalog da pokrene proceduru za smjenu državnih ministra sigurnosti i odbrane Sadika Ahetovića i Muhameda Ibrahimovića, te zamjenika ministra finansija Fuada Kasumovića, Lagumdžija je izjavio: "Sve onda ide svojim tokom, to su tehničke stvari. Sve je onda savršeno jasno".

Komentarišući mogućnost da SDA u Vijeću ministara BiH zamjeni Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, o čemu se u posljednje vrijeme ozbiljno govorilo, Lagumdžija je istakao da o tome ne želi govoriti dok ne vidi ponašanje SDA. "Ne želi nikoga ni plašiti, niti nekog radovati", tajanstven je bio čelnik SDP-a.

Delegati Doma naroda bi ovaj prijedlog zakona trebalo da razmatraju u drugom čitanju na narednoj sjednici u četvrtak, 31. maja, kada bi trebalo da bude i konačno usvojen.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije