Lagumdžija razgovarao s Reekerom

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija razgovarao s Reekerom

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija sastao se danas u prostorijama SDP-a u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika šefa američke diplomatije ambasadorom Philipom Reekerom, javlja Fena.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na važnost rješavanja ključnih pitanja, kao što su implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić- Finci i pitanje vojne imovine, odnosno ispunjavanje uslova za početak primjene Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Ovom prilikom,  Lagumdžija je informisao  Reekera o fleksibilnosti u okviru jasnih principa koju je SDPBiH pokazao prihvativši, pored indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH, da razgovara i o direktnom izboru kao mogućem modelu, a sve to zbog važnosti ubrzavanja puta ka EU.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili mogućim modelima za rješenje pitanja vojne imovine, složivši se da je nepotrebno i za Bosnu i Hercegovinu neproduktivno dalje odlaganje ispunjavanja jasnih obaveza na putu približavanja članstvu u NATO-u.

Pored ostaloga, Philip Reeker je upoznat sa setom antikorupcijskih zakona koji su se na inicijativu SDP-a BiH našli pred federalnim Parlamentom, a prije svega Zakonom o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom i prekršajem, Zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala i Zakonom o zaštiti prijavitelja korupcije, kao i planovima za buduće aktivnosti koje će imati refleksiju na ekonomiju, što se u prvom redu odnosi na infrastrukturne projekte i projekte u energetskom sektoru.

Sagovornici su na kraju susreta još jednom izrazili važnost što skorijeg dijaloga koji će voditi do rješenja ključnih problema, a  Lagumdžija je zahvalio  Reekeru na podršci koju SAD pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu u pridruživanju Evropskoj uniji i NATO-u, saopšteno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije