Lagumdžija posjetio federalne institucije

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija posjetio federalne institucije

 

Evropske integracije Bosne i Hercegovine te poslovna diplomacija bili su u fokusu razgovora danas tokom posjete novoimenovanog ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu.

Obraćajući se novinarima nakon toga, Lagumdžija i predsjedavajući tog doma Denis Zvizdić jednako su ocijenili susret, javila je novinska agencija Fena

Lagumdžija je, informirajući na sastanku o poslovnoj diplomaciji, izrazio očekivanje da će federalni nivo generirati pozitivnu atmosferu za strana ulaganja u BiH, te privredni razvoj. U tom kontekstu je Zvizdić najavio sporazume Parlamenta FBiH s pokrajinskim parlamentima Štajerske, Burse i još nekih područja u svijetu te naglasio i otvaranje vrlo kvalitetne suradnje s parlamentom RS.

Zvizdić je novinarima naglasio evropske intergacije BiH kao jednu od strateških odrednica Parlamenta FBiH u aktuelnom mandatu, odnosno ustavnu nadležnost tog nivoa u podršci državi. Današnji susret je početak mnogo bolje saradnje, ocijenio je on.

Posjeta ministra vanjskih poslova BiH zvaničnicima u Federalnom parlamentu te premijeru Nerminu Nikšiću, uz sastanke koje je ranije imao u Banjoj Luci i Brčkom, i koji mu u ponedjeljak predstoje sa čelnicima FBiH, završnica su ovog kruga njegovih razgovora s drugim nivoom vlasti u BiH, objasnio je Lagumdžija; najavio je da će se nakon toga sastati s gradonačelnicima većih gradova, rektorima univerziteta i privrednicima.

Nakon susreta s Nikšićem, Lagumdžija je istakao kako su razgovarali o tri prioriteta: o ubrzavanju puta ka NATO-u, procesu integracija u EU te daljnjem razvijanju odnosa sa susjedima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije