Lagumdžija održao predavanje na Harriman institutu

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija održao predavanje na Harriman institutu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija održao je u New Yorku predavanje na Harriman institutu Univerziteta Columbia na temu Postdejtonska BiH i put naprijed, prenosi Anadolija.

Šef bh. diplomatije Lagumdžija je na Univerzitetu Columbia govorio o reformama koje su u BiH provedene od Dejtona do danas, o trenutnoj situaciji u BiH s refleksijama na njenu vanjskopolitičku poziciju i postizanje zadatih ciljeva, sa kojima je upoznao prisutne, te ulozi međunarodne zajednice u BiH, posebno liderske Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Lagumdžija je, između ostalog, istaknuo izuzetan značaj procesa evropskih i NATO integracija za daljnje unutarnje reforme u BiH i posvećenost zemlje evroatlanskom putu. U tom kontekstu je naglasio važnost i značaj daljnje jače uključenosti EU uz očekivanje da će BiH ispuniti sve postavljene uvjete i nastaviti napredovanje ka članstvu u EU, kao i značaj daljnje podrške i angažmana Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Evroatlanske integracije i reforma bh. institucija moraju imati za cilj jačanje civilnog društva i zaštitu ljudskih prava i sloboda uz uvažavanje historijskih multietničkih specifičnosti BiH, a ne put ka daljnjim podjelama u društvu.

Ministar Lagumdžija će tokom boravka u New Yorku biti uvodničar na panel-diskusiji Regionalna saradnja kao vodilja rasta i stabilnosti koju zajednički organiziraju Stalna misija BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

Uvodničar će biti i podsekretar UN-a i direktorica UNDP-a Helen Clark, a očekuje se da će u diskusiji učestvovati oko 60 predstavnika Stalnih misija pri UN-u i predstavnika različitih tijela Ujedinjenih naroda. Bit će upriličen i poseban sastanak dr. Lagumdžije i podsekretara Clark, te sastanci Lagumdžije s predsjedavajućim i nekim od stalnih predstavnika članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije