Lagumdžija, na poziv Lavrova, putuje u Rusiju

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija, na poziv Lavrova, putuje u Rusiju


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija boravit će 30. i 31. maja, na poziv ruskog ministra vanjskih poslova Sergeya Lavrova, u posjeti Ruskoj Federaciji, javlja Fena.

Kako je Feni potvrđeno u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, ministar Lagumdžija će prvog dana posjete održati predavanje u Diplomatskoj akademiji ruskog Ministarstva vanjskih poslova, otvorit će Privredni forum Bosna i Hercegovina – Ruska Federacija i imat će odvojene susrete sa generalnim direktorom Zarubežnjefta Sergeyom Kudryashovom i šefom Federalne agencije za tehničko reguliranje i metrologiju Ruske Federacije (Rosstandardt) i kopredsjedavajućim Međudržavne komisije za praćenje trgovinsko-ekonomske saradnje BiH i Ruske Federacije Grigoryem Elkinom.

Drugog dana  posjete ministar Lagumdžija će se u Moskvi sastati sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeyom Lavrovom s kojim će po okončanju bilateralnog sastanka potpisati Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o uzajamnim putovanjima građana i Plan konsultacija ministarstava vanjskih poslova BiH i Ruske Federacije za period 2013. – 2014. godina.

Očekuje se da će bilateralni susreti i Poslovni forum rezultirati daljnjim unapređenjem bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, naročito u ekonomskoj oblasti, rečeno je Feni u Ministarstvu vanjskih poslova BiH uoči putovanja ministra Lagumdžije u Moskvu.

Nakon poslovnih foruma u Austriji, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indiji, Londonu, a sada i u Moskvi, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nastavlja s praksom organiziranja poslovnih foruma kao integralnog dijela zvaničnih posjeta ministra Lagumdžije. 

"Na ovaj način želimo pokazati da država Bosna i Hercegovina stoji iza bosanskohercegovačkih privrednika, a u planu su novi poslovni forumi", kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova odgovarajući na pitanje Fene o intenziviranju ekonomske diplomacije koju predvodi ministar Lagumdžija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije