Lagumdžija: Model ponuđen u Pragu veliki iskorak

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija: Model ponuđen u Pragu veliki iskorak

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da model provođenja odluke Suda u Strazburu u predmetu Sejdić-Finci, koji je ponuđen na sastanku u Pragu, predstavlja veliki iskorak, jer će omogućiti da svaki čovjek na bilo kojem dijelu BiH, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, može biti kandidat i uticati na izbor članova Predsjedništva BiH, javlja Srna.

"Ovim je otvorena šansa da dođemo do rješenja koje će voditi daljem smirivanju unutrašnjih tenzija", rekao je Lagumdžija novinarima na Sarajevskom aerodromu po povratku iz Praga sa razgovora lidera 7 stranaka iz BiH.

Bh. lideri u Pragu ponovo bez konačnog rješenja

Prema njegovom mišljenju, potrebno je obezbijediti model koji će omogućiti svakom čovjeku da bude biran i da utiče na to za koga će se opredijeliti.

"Smatramo veoma važnim da bude napravljen model po kojem će svaki birač i kandidat u Federaciji BiH biti zainteresovan da ima kampanju u cijeloj FBiH, a ne samo u prvih pet zamišljenih kantona", rekao je Lagumdžija.

On je istakao da "nije pošteno da se drugi čovjek fokusira na pet kantona i zaboravi birače u ostalih pet kantona", te poručio da se ne smije jedna diskriminacija zamijeniti drugom diskriminacijom.

Prema njegovim riječima, veliki iskorak predstavlja i to što je u načelu dogovoren izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime se praktično "došlo do kraja i samog rješenja".

"Nažalost, dobro je poznato da ništa nije gotovo dok sve ne bude gotovo. Mi ćemo, uz liderstvo predstavnika međunarodne zajednice i participaciju svih domaćih političkih snaga, doći do nekog rješenja", istakao je Lagumdžija.

On se nada da će predstavnici EU, kao lideri projekta provođenja odluke Evropskog suda, sistematizovati sve što je "stavljeno na sto" i, uvažavajući odluku suda, njenu suštinu, slovo i duh, te specifičnosti BiH, napraviti model koj znači mirenje i nacionalnog i građanskog.

"Pokazalo se da je potrebno liderstvo EU. Njihovo prisustvo u ovim razgovorima pokazuje ono što smo dugo vremena tražili i očekivali da i međunarodna zajednica preuzme liderstvo u ovom procesu. To daje neke rezultate", smatra Lagumdžija.

On je najavio da bi se u nastavku pregovora mogli uključili i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton i Savjet ministara EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije