Lagumdžija i Tihić optimisti, Dodik pri svome

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija i Tihić optimisti, Dodik pri svome

Predsjednici SDP-a BiH i SDA Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić očekuju da će današnji sastanka u Brčkom o formiranju Savjeta ministara i ispunjavanju uslova za nastavak evropskog puta BiH biti uspješan. Tihić očekuje da će prva tema sastanka biti formiranje Savjeta ministara, a nakon toga i pitanja koja se tiču evropskog puta BiH.

 "Formiranje Savjeta ministara treba staviti i u kontekst nekih drugih agencija, zavoda...i ako neko nije zadovoljan sastavom Savjeta ministara može se to nadomjestiti kroz druge institucije na nivou BiH", smatra Tihić.

On je izrazio nadu da će danas biti postignut dogovor o mnogim važnim pitanjima koja dugo čekaju rješenje.

"Mi nemamo pravo na zadnji sastanak i naša dužnost da održavamo sastanke sve dok se ne postigne dogovor", istakao je lider SDA u izjavi novinarima.

Lagumdžija je istakao da je veoma ohrabren jučerašnjih razgovorom sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i njegovim saradnicima u Laktašima.

"To je bio jako otvoren, dobar i veoma konstruktivan razgovor", ocijenio je on.

On tvrdi da je postignut dobar, jasan i precizan dogovor o sredstvima IPA fondova, te da je sada na potezu Brisel.

"Suština političkog dogovora je vrlo jasna i sada treba da nađemo načina kako da potrošimo 96 miliona evra za BiH i za sve njene institucije, kao i za sve nivoe vlasti od entiteta, kantona do opština", rekao je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da se ne pristaje da "EU kaže BiH da će dobiti 88 ili nula miliona evra". "Mi hoćemo 96 miliona evra", poručio je predsjednik SDP-a.

"Dogovorili smo da to budu dva projekta. Primarno - projekat jačanja institucionalnog kapaciteta za pristupanje EU koji će ići ka svim nivoima BiH, dok je drugi projekat - projekat deminiranja", rekao je Lagumdžija.

 On je izrazio nadu da će današnji sastanak biti uspješan da je SDP spreman da učestvuje na jasnoj političkoj platformi i da, u skladu sa izbornim rezultatima, preuzme ulogu koja mu pripada.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na sastanak je došao ranije i nije davao izjave.

Predsjednici političkih stranaka koje čine kolegijume oba doma parlamenta BiH počeli su danas u Brčkom razgovore o formiranju Savjeta ministara BiH i ispunjavanju uslova za nastavak evropskog puta BiH.

Sastanku, čiji je domaćin lider SDS-a Mladen Bosić, prisustvuju predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić i SDP BiH Zlatko Lagumdžija.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je uoči današnjeg sastanka lidera u Brčkom da SNSD ostaje pri ranijim stavovima, odnosno pri principu rotacije i četiri pripadajuća ministarska mjesta u Savjetu ministara BiH.
On je izrazio nadu da će danas biti riješen problem IPA fondova.

"Predviđeno je da se preostalih osam miliona evra angažuje i upute na pozicije za jačanje evropskih kapaciteta. To znači da u tome učestvuju opštine, kantoni, entiteti i zajednički organi. Tako bi se gradili institucionalni kapaciteti, dok bi drugi dio sredstava bio usmjeren u proces deminiranja. Vidjećemo da li će Evropska komisija zbog svojih procedura moći to da prihvati", rekao je Dodik.

On smatra da postoji spremnost da se završi odnosno finalizuje zakon o popisu stanovništva, kao i imeplementacija odluke u slučaju "Sejdić - Finci". "To znači da parlamentarne partije i trebalo da predlože komisiju koja bi mogla da se bavi time u narednom periodu", objasnio je lider SNSD-a.

Što se tiče zakona o državnoj pomoći, SNSD smatra da treba formirati komisiju koja će djelovati na zajedničkim osnovama i zajednički biti finansirana sa svih nivoa vlasti.

 Govoreći o vojnoj imovini, Dodik je rekao da ona može biti posmatrana kao cjelokupna imovina BiH i izrazio žaljenje što su se političke partije na tom pitanju bespotrebno dugo zadržale.

"To je vještački problem koji je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun na vještački način, izdvajajući ovu imovinu", podsjetio je on.

 Mladen Bosić, lider SDS-a, koji je i domaćin današnjeg sastanka, rekao je da je ovo praktično zadnja prilika za razgovor u ovom sastavu.

"Ako ne bude dogovora, mi iz SDS ne mislimo više učestvovati na ovakvim sastancima", poručio je Bosić.

 Očekuje se da lideri šest vladajućih stranaka iz Republike Srpske i Federacije BiH započnu u Brčkom razgovore o formiranju Savjeta ministara i ispunjavanju uslova za nastavak evropskog puta BiH.

Domaćin trećeg sastanka vladajuće šestorke je lider SDS-a Mladen Bosić, a u razgovorima učestvuju lider SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Na prethodnim sastancima u Mostaru i Sarajevu nije postignut dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH, godinu dana nakon izbora, a uoči razgovora u Brčkom lideri političkih stranaka izrazili su umjereni optimizam u mogućnost postizanja dogovora.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije