Lagumdžija i Poposki potpisali protokol o saradnji

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija i Poposki potpisali protokol o saradnji

Najvažniji aspekti saradnje BiH i Makedonije su evroatlanske integracije, a dogovor o saradnji poslovnih zajednica dviju zemalja bitan je zbog činjenice da su ekonomije ove dvije zemlje pojedinačno male, poručio je ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Poposki nakon današnjeg susreta sa šefom bh. diplomatije Zlatkom Lagumdžijom.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija i ministar Poposki, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH, potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji u oblasti diplomatske obuke, javio je novinar agencije Anadolija.

Poposki je izrazio posebno zadovoljstvo što posjećuje BiH na obilježavanje 20. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između ove dvije zemlje: „Najvažniji aspekti naše saradnje su evroatlanske aspiracije, a potpisivanje memoranduma je jedan dio koji će nam pomoći u ovoj saradnji. Smatram da je dogovor o saradnji naših poslovnih zajednica veoma važan zbog toga što su naše ekonomije pojedinačno male. Jedino udruživanjem možemo nešto učiniti na euroatlanskom planu.“

Ministar Poposki je podsjetio da Makedonija ove godine predsjedava Procesom saradnje u EU, te izrazio nadu da će obje zemlje do julskog samita zemalja članica EU, napraviti značajnije pomake ka članstvu u Uniji.

EU, NATO i regija

„Važno je da se angažujemo što više na regionalnoj saradnji, a treba dati veći akcenat na poboljšanje infrastrukture. To je u interesu naših građana, a takođe i Evropske unije (EU) za koju smatram da je jedan od važnijih projekata“, zaključio je Poposki.

Lagumdžija je, nakon potpisivanja protokola, zahvalio Poposkom na posjeti te istakao kako BiH i Makedonija već duži period imaju uspješnu saradnju kada je riječ o tri zajednička priorieta ovih zemalja, a to su Evropska unija (EU), NATO i regionalna saradnja.

„Mi smo se danas dogovorili oko zajedničkih aktivnosti u organizaciji poslovnog foruma i smatramo da bi taj forum trebao biti održan vrlo brzo uz inicijativu koja već postoji u okviru nadležnih privrednih komora i kompanija. Nadamo se da će poseban poticaj ekonomskim aktivnostima dati najavljeno otvaranje linije između Skoplja i Sarajeva početkom četvrtog mjeseca“, rekao je Lagumdžija ocjenjujući saradnju između ove dvije zemlje u multilateralnim organizacijama uobičajenom praksom.

I predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se u Sarajevu s Poposkim. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije